O să vă spun de la bun început că nu am mai văzut de multă vreme un film care să îmi placă atât de tare. O poveste exact așa cum îmi place mie să văd, cu un strop de dramă, un strop de umor, un strop de imaginație și multă, multă dragoste: primul lungmetraj în limba engleză al regizorului Radu Mihăileanu este din start un pariu câștigător pentru cinefili și nu numai. Povestea iubirii a avut premiera pe 5 iunie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, iar din 9 iunie, pelicula va fi distribuită în cinematografele din toată țara. Iar eu zic că o să vă placă enorm.
Dacă ar fi să descriu filmul într-un singur cuvânt, acela ar fi… „călătorie”. De la shtetl-urile evreiești din Polonia anilor de dinaintea Celui De-al Doilea Război Mondial, la New York-ul anilor 2000, regizorul Radu Mihăileanu ne propune o călătorie în timp și spațiu absolut emoționantă, o poveste despre oameni care se iubesc, se despart, se regăsesc, despre destine care se intersectează în cele mai neașteptate momente și în cele mai neobișnuite moduri.
Filmul este inspirat de romanul omonim al scriitoarei Nicole Krauss și urmărește legătura puternică dintre Leo Gurski (Mark Rendall) și Alma Mereminski (Gemma Arterton), doi tineri din Polonia anilor ‘30 care se iubesc mai presus de orice, fiecare fiind sursa de inspirație și motivație a celuilalt. Pelicula este construită întocmai ca o poveste, iar acest lucru este evident încă din prima scenă, care debutează cu tradiționala formulă „Once upon a time (there was a boy. He lived in a village that no longer exists)”. Tensiunea se acumulează treptat, acțiunea sare de la un moment la altul, așa că suntem în permanență provocați să adunăm piesele de puzzle și să înțelegem povestea, conexiunile dintre personaje și motivațiile din spatele deciziilor pe care le iau.
Dincolo de subiectul bine închegat însă, marele plus al peliculei lui Radu Mihăileanu este distribuția. Sir Derek Jacobi, pe care îl știm din seriale ca The Tenth Man, The Borgias și Last Tango in Halifax sau filme precum The King’s Speech, Gosford Park și Cinderella, este foarte, foarte simpatic în rolul bătrânului Leo Gurski, reușind cu cea mai mare ușurință să treacă de la bucurie la tristețe, de la hohote de râs la cele mai amare lacrimi. Actorul britanic a venit și în România pentru proiecțiile speciale din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, iar mie mi-a plăcut atât de mult de el, încât plănuiesc deja un maraton al producțiilor în care a apărut de-a lungul anilor pentru perioada următoare.
Plăcerea mea vinovată rămâne însă Gemma Arterton, cea care i-a cucerit inima lui Daniel Craig în Quantum of Solace și pe care o ador încă de când eram în liceu și o urmăream în St. Trinian’s. În filmul lui Radu Mihăileanu, Gemma joacă rolul Almei Mereminski, „cea mai iubită femeie din lume”, protagonista unei povești care inspiră numeroase generații. Pur și simplu nu are cum să nu vă cucerească și pe voi. Din distribuție fac parte și Sophie Nélisse (The Book Thief), dar și actorii români Mihai Călin, Claudiu Maier, Miriam Rizea, Simona Maican și Corneliu Ulici, care au contribuit la realizarea unui puzzle cinematografic senzațional.
Aplauze la scenă deschisă merită și Laurent Dailland, artistul care semnează imaginea impecabilă a peliculei. Filmat la Cluj și București, Montreal și New York, Povestea iubirii este un spectacol vizual care te îndeamnă să pornești la pas prin cele mai frumoase colțuri ale orașului. Iar despre scenele turnate în satul Dâncu de lângă Cluj-Napoca nici nu mai vorbesc: Radu Mihăileanu a fost foarte inspirat atunci când a ales această zonă pe care chiar trebuie să o descoperiți și voi.
Cu dragoste, aventură, încercări, emoții, dar și o doză considerabilă de umor, Povestea iubirii este fără doar și poate una dintre peliculele pe care nu trebuie să le ratați în această vară. Filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând cu 9 iunie, în cinematografele din toată țara.
Foto: Transilvania Film