Tips & Tricks – Cum te organizezi eficient în viaţa de zi cu zi

De când mă ştiu, ordinea şi organizarea au fost principiile în funcţie de care am funcţionat. Nu îmi place să întârzii (deşi trebuie să recunosc faptul că am „comis-o” de câteva ori, chiar dacă nu am fost eu neapărat de vină), nu îmi plac oamenii care întârzie, uită sau nu îşi fac treaba la timp.

Iar dacă înainte mă enervam teribil din cauza lor, acum am început să înţeleg că nu toată lumea are acelaşi ritm. Şi, oricum, trăim în secolul XXI, avem la dispoziţie o mulţime de instrumente care ne pot ajuta să ne planificăm mai bine activităţile.

Aşadar, în cazul în care eşti în căutarea unor soluţii organizatorice pentru casă, job sau chiar… vacanţă, iată câteva dintre propunerile care pot duce la rezultate eficiente.

Fă-ţi un Bullet Journal pentru organizare generală.

Dacă îl vei căuta pe Google, primul rezultat va fi The Analog System for the Digital Age. Iar apoi vei găsi nenumărate idei creative pentru a-ţi face un Bullet Journal. Până acum câţiva ani, nu prea făceam liste, nu îmi notam nimic în agendele pe care mi le cumpăram doar pentru că erau frumoase, că de scris în ele, nu scriam niciodată. Mă bazam pe memoria mea impecabilă şi cam atât. Între timp însă, o foarte bună prietenă m-a convins să îi acord o şansă acestui Bullet Journal, care, pe scurt, este un sistem de organizare care necesită doar o agendă şi un pix (sau mai multe, dacă te numeri printre „obsedaţii” de creioane colorate, markere, carioci, chenare, steluţe şi floricele).

Inventat de Ryder Carroll, un designer american, Bullet Journal te ajută să îţi monitorizezi absolut orice activitate din viaţa ta, pe termen scurt şi lung. Primele pagini sunt pentru Index, acolo vei completa secţiunile din agendă şi paginile la care le poţi găsi (poţi adăuga şi pe parcurs, de aceea e bine să laşi câteva foi extra). Îţi poţi structura evenimentele pe diferite categorii: Future Log (unde notezi evenimente, planuri, activităţi de viitor), Monthly Log (unde scrii sarcinile pe care le ai de finalizat în timpul unei luni, chiar dacă nu ai o dată exact pentru fiecare în parte) şi Daily Log (paginile pe care treci task-urile zilnice).

Sigur, cine spune că nu poţi inventa şi categorii după bunul plac? Eu am mai făcut una intitulată Book Challenge, în care notez titlurile cărţilor pe care vreau să le citesc şi deadline-urile pentru a le finaliza, una cu filmele şi serialele la care vreau să mă uit anul acesta şi încă una dedicată citatelor care îmi plac (doar nu se ştie niciodată când am nevoie de inspiraţie sau motivaţie).

Bullet Journal-ul e o idee destul de bună pentru cei care sunt mereu pe drumuri, fiind nevoiţi să ajungă în multe locuri, pentru cei care au sute de sarcini, planuri şi idei, dar care uită adesea de ele. Practic, este o agendă în care îţi documentezi întreaga viaţă, iar acest lucru se poate dovedi util dacă, la un moment dat, vrei să faci o evaluare şi să schimbi sau îmbunătăţeşti un anumit lucru.

Casă organizată, minte liniştită.

Din păcate, trebuie să fac o mărturisire tristă: sunt o colecţionară înrăită! Dar nu la modul clasic, nu adun timbre, cărţi poştale vechi, manuscrise, tablouri sau alte lucruri de acest gen, care m-ar putea face să par interesantă! Nu, nu, eu colecţionez numai prostioare care nu folosesc la nimic. V-am spus mai sus despre agende. Ei bine, mai am şi alte pasiuni… vinovate. Vinovate pentru că ocupă mult spaţiu, iar mie îmi displac spaţiile aglomerate, în care ai senzaţia că pică totul pe tine.

Într-o casă bine organizată, găseşti mai uşor orice lucru, economisind astfel timp şi… nervi. Acordă-ţi o zi pentru a face curăţenie generală, fă un inventar cu obiectele de care ai nevoie, obiectele de care nu ai nevoie şi obiectivele de care nu ai nevoie, dar ai vrea să le păstrezi. Sortează-le, în primul rând, pe cele din primele două categorii. Nu ai nevoie de tot felul de cutii, facturi, căni, obiecte de mobilier stricate (dacă nu au fost reparate până acum, nici că vor mai fi vreodată), zeci de fire şi cabluri încâlcite. După ce ai scăpat de cele complet inutile, organizează-ţi lucrurile esenţiale şi, eventual, trece-le etichete: cărţile şi CD-urile pe rafturi suspendate (uneori, nu folosim eficient spaţiul de pe perete), cosmeticele pe categorii (foloseşte un suport drăguţ pentru pensule, o etajeră pentru produsele de îngrijire din baie, un coş pentru paletele de farduri), alimentele din bucătărie în recipiente speciale.

Secretul este să ascunzi, în spaţii dedicate, lucrurile care, dacă ar fi lăsate de izbelişte, s-ar rătăci şi ar contribui la formarea unui loc aglomerat. Iar dacă ai nevoie de mai multe trucuri, următoarele două clipuri vin în ajutorul tău cu o mulţime de sfaturi interesante.


Visit A City şi o vacanţă perfectă de la A la Z

Deşi nu călătoresc atât de des pe cât mi-aş dori, am învăţat să îmi organizez singură fiecare vacanţă pentru a mă bucura de cele mai tari experienţe. Ştiu că, pentru mulţi, planificarea unei excursii este o corvoadă, însă, pe mine, gândirea unui plan de acţiune mă entuziasmează la fel de mult ca vacanţa în sine.

Aşadar, de ce militez eu pentru implicare atunci când vine vorba de vacanţa ta? În primul rând, tu ştii exact ce vrei şi nimeni nu îţi va putea ghici vreodată absolut toate dorinţele. Din acest motiv, un pas important este documentarea. Citeşte bloguri şi site-uri de turism, stai cu ochii pe TripAdvisor, caută cel mai bun preţ pentru biletele de avion. Partea bună e că, în prezent, totul se poate rezolva din câteva click-uri. Ai nevoie doar de puţin timp şi răbdare pentru a găsi variantele avantajoase pentru tine.

După ce stabileşti datele şi faci rezervările, descarcă-ţi aplicaţia Visit A City, alege destinaţia şi creează-ţi un ghid personalizat pentru vacanţă. Ai diferite hărţi, trasee făcute în funcţie de zilele petrecute într-un anumit oraş, tips & tricks pentru toate gusturile şi buzunarele. Iar cea mai tare parte e că aplicaţia funcţionează offline. Deci, îi acorzi o şansă?

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle