Fiecare nou sezon este un bun prilej de evaluare a garderobei. Când înlocuim hainele de vară cu cele pentru vreme rece vedem ce ne mai vine și ce nu, stabilim ce mai este în trend și la ce trebuie să renunțăm etc. Iată câteva tipsuri de la Diana Mihăilă, primul Master Professional Organizer din România și fondatoarea celei mai mari comunități de profil.
Dețin mai puțin, mă organizez mai ușor? Este o afirmație care în cele mai multe cazuri este adevărată. Sunt însă tehnici de depozitare ce ne ajută să ”îmblânzim” chiar și un dressing vast. Îmbrăcămintea o putem sortată pe categorii (bluze la bluze, pantaloni la pantaloni etc.), pe seturi (compleuri, piese cumpărate împreună), pe ținute (outfit-uri create de noi), pe culori (de la deschis la închis), în funcție de ocazie (de casă, de birou, pentru sport etc.), de zi sau de ceremonie, de la mic la mare, în funcție de mărime. Sunt multiple forme de separare a pieselor vestimentare ce ne ajută să gestionam ușor chiar și cantități impresionante de haine.
Atenție la hainele de tip ”Poate”, inamici declarați ai garderobei, care stau acolo și fură din spațiul nostru, din timpul nostru, din energia noastră. Scăpate de sub control, ele pot ajunge să ocupe mai mult decât îmbrăcămintea pe care o purtăm cu adevărat.
Hainele de tip ”poate” sunt oricare din cele de mai jos (lista poate fi mai lungă într-un dressing complex):
Un spațiu se consideră a fi bine organizat dacă ne permite să găsim ce căutăm în doar câteva secunde. Cantitatea optimă de bunuri este ceva relativ și ține de abilitățile noastre de gestionare și de stilul de viață adoptat.
Dressing-ul ni-l dorim încăpător și cât mai bine compartimentat pentru a maximiza cantitățile depozitate și pentru a crește eficiența în utilizare. Dar bine compartimentat nu înseamnă neapărat că are zeci și zeci de rafturi, sertare și accesorii de depozitare. Înseamnă să fie perfect adaptat lucrurilor de depozitat, cantităților deținute, fluxului de utilizare.
Cum păstrăm controlul cantităților
Controlul cantităților înseamnă ceva pentru fiecare dintre noi. Ceea ce pentru unul poate însemna mult, pentru altul poate fi exact cât trebuie. Se consideră că am pierdut controlul în momentul în care nu mai găsim ușor sau deloc ceea ce ne trebuie.
Pentru a păstra sub control ceea ce deținem putem aplica una dintre următoarele reguli:
Nu uita! Metoda de depozitare se alege în funcție de tipul hainelor, de numărul lor, de frecvența purtării. Ținem seama și de tipul pieselor de mobilier deținute, căci nu de fiecare dată planul de organizare începe cu un dressing nou. Dacă mobilierul meu are preponderent rafturi, voi căuta soluții de împachetare și stocare potrivite pentru fiecare categorie vestimentară pe care trebuie să o păstrez acolo.
Diana Mihăilă este primul Master Professional Organizer din România și fondatoarea celei mai mari comunități de profil. Grupul său de pe Facebook, IdeiOrganizare, a fost recunoscut pentru calitatea conținutului și a membrilor în cadrul Facebook Women Community Leadership Meeting și Digital Divas. În plus, Diana a creat o metodă de organizare ce i-a fost validată în cadrul procesului de certificare, iar #MareaOrganizare, programul de punere în ordine cu sens a întregii locuințe în decurs de 31 de zile, a fost inclus de Parlamentul European în rândul inițiativelor cu impact pozitiv pe scară largă.