Tips & Tricks pentru păstrarea optimă a hainelor și accesoriilor

Am mai vorbit şi aici despre cât de important este să îţi îngrijești hainele astfel încât ele să arate impecabil cât mai multă vreme (o modalitate prin care faci de asemenea hainele să pară mai preţioase decât sunt, de altfel).

Sfaturile de bază includ să nu înghesui niciodată hainele în şifonier şi să ai grijă să nu se agaţe între ele (hainele cu aplicaţii, de pildă, riscă să se deterioreze sau să agaţe altele). Experţii de la Garde Robe, însă, vin cu o întreagă serie de sfaturi interesante, care fac ca păstrarea hainelor să fie ridicată la rang de artă.

Nu-i de mirare, căci Garde Robe este un serviciu unic pe piaţă (momentan disponibil numai pe teritoriul Statelor Unite şi al Australiei). Compania îşi defineşte domeniul de lucru drept luxury wardrobe management”, iar serviciile sale includ păstrarea în cele mai bune condiţii a creaţiilor couture dar şi a celor prêt-à-porter care sunt out-of-season (hainele şi accesoriile de vară pe timp de iarnă şi vice-versa, adică), împachetarea şi transportul bagajelor la destinaţie, indexarea şi păstrarea colecţiilor designerilor şi alcătuirea de inventare în format foto pentru o mai bună arhivare a hainelor şi pentru a crea idei de styling.

Iată câteva sfaturi ale experţilor:

Investeşte în accesoriile necesare

Desigur, poţi să îţi aşezi hainele de toată ziua bine-mersi în şifonier pe un umeraş, însă când vine vorba despre piesele cu adevărat preţioase (precum o rochie de seară specială sau o creaţie vintage autentică), este de dorit ca acestea să fie păstrate în portmantouri speciale (da, există mai multe feluri de portmantouri). Experţii de la Garde Robe recomandă să cumperi portmantouri din materiale care lasă hainele să respire (muselină, de pildă). În ceea ce priveşte păstrarea accesoriilor ultradelicate care necesită împachetare, compania recomandă să investeşti în hârtie specială fără acid.

Lasă hainele să respire

Pe lângă că e de dorit ca hainele să fie spaţiate corespunzător în şifonier, este important ca şi cele pe care le pui la păstrare să fie aerisite din când în când. Asta înseamnă că nu ar trebui să îţi mai înghesui pe tipul verii hainele groase în saci ţinuţi în vreun colţ al casei, ci să le aranjezi în cutii sau în portmantouri pe care să le pui la păstrare într-un loc întunecat şi răcoros. În cazul în care aceasta nu este o opţiune viabilă, asigura-te că aeriseşti spaţiul de depozitare din când în când şi, de asemenea, că nu păstrezi niciodată haine sau accesorii în pungi/saci de plastic.

Scapă de umeraşele din sârmă

Umeraşele din sârmă (de tipul celor pe care le primeşti când ridici hainele de la curăţătorie) sunt foarte practice, pentru simplul fapt că nu ocupă prea mult loc în şifonier şi sunt foarte uşoare, însă nu sunt deloc okOKpentru haine. Cea mai mare problemă este că hainele grele pot căpăta urme din cauză că atârnă greu pe astfel de umeraşe, dar nici celălalt neajuns nu este de neglijat: umeraşele metalice riscă să ruginească şi să transfere pete pe haine. Investeşte în umeraşe din lemn sau, eventual, din plastic gros.

Nu pune lucruri la păstrare direct pe podea

În cazul în care nu este lăcuit, lemnul poate dezvoltă mucegai. În plus, podeaua adună invariabil mai multă murdărie şi praf. Este recomandat ca atât pantofii cât şi genţile să fie ţinute în saci textili speciali (majoritatea magazinelor îi oferă când le cumperi, însă poţi să achiziţionezi saci şi separat).

Acordă atenţie împăturitului

Ai grijă când împătureşti diverse piese. De pildă, pantalonii cu dungă nu trebuie împăturiţi vreodată altfel decât urmărind dunga, hainele cu imprimeuri nu ar trebui împăturite peste imprimeu, ci doar de jur împrejurul lui, iar hainele din piele nu ar trebui împăturite niciodată, ci doar agăţate pe umeraşe!

În cazul în care deţii o piesă foarte preţioasă din lână, dantelă sau cu aplicaţii de mărgele/cristale/etc, şi vrei să o pui mai multă vreme la păstrare, pune câte o foaie de hârtie (din cele speciale, fără acid, despre care vorbeam mai sus) între fiecare strat, pentru extraprotectie.

Nu amesteca hainele purtate cu cele nepurtate

E perfect în regulă să porţi o haină de mai multe ori înainte să o speli sau să o duci la curăţat, însă nu este OK să o pui înapoi în şifonier lângă hainele nepurtate. Motivul are de-a face cu faptul că parfumul şi celulele moarte care se imprimă pe haine când le porţi pot transfera microbi către hainele curate.

Alungă mirosul neplăcut cu vodcă

Un truc care nu a fost inventat de cei de la Garde Robe (este vechi de când lumea – sau, mă rog, de când s-a inventat vodca), dar pe care îl folosesc chiar şi ei: pentru a scăpa de mirosul de vechi” pe care îl capătă hainele ţinute mult timp la păstrare sau care e imprimat în hainele vintage: sprayază un mix de 1 parte apă/1 parte vodcă peste material.

Foto: hepta.ro

CITEȘTE ȘI:

12 moduri în care îţi sabotezi fără să vrei hainele şi accesoriile