Top 5 cărți despre culisele psihoterapiei: cazuri și povești din cabinetul terapeutic

Unul din patru oameni este afectat, pe parcursul vieții, de o tulburare mintală sau neurologică, la nivel mondial și aproximativ 450 de milioane de oameni se confruntă cu astfel de tulburări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică, mai ales pentru că reflectă modurile în care gândurile, emoțiile și comportamentele ne influențează viața. O stare psihică bună duce la o imagine pozitivă de sine, relații satisfăcătoare cu cei din jur, ne ajută să luăm decizii potrivite, să facem față provocărilor și schimbărilor din viețile noastre. Acesta este și unul dintre scopurile psihoterapiei, la nivel individual, de a oferi suportul necesar pentru a căpăta abilități personale prin care să gestionăm în mod echilibrat ceea ce trăim.

Eficiența psihoterapiei a fost demonstrată prin nenumărate studii, potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA), inclusiv prin faptul că efectele sale sunt pe termen lung, având ca rezultate reducerea nivelului de dizabilitate, morbiditatea și mortalitatea, îmbunătățește funcționarea fizică și descrește spitalizarea psihiatrică. Într-un raport publicat în 2012 se arată că, cu toate acestea, apelarea la consiliere psihologică, ca o soluție pentru a trata tulburări mintale și comportamentale, a scăzut în ultima decadă, în timp ce utilizarea medicamentelor pentru aceste tipuri de tulburări, fără alte tipuri de intervenții, a crescut.

Acest lucru este cauzat și de o raportare eronată la ceea ce înseamnă decizia de a consulta un psihoterapeut, asocierea acestui proces cu ideea „recunoașterii” unei stări de vulnerabilitate și posibila expunere în fața judecății celorlalți, a impresiei că un străin nu are cum să înțeleagă mai bine decât noi înșine sau decât prietenii noștri prin ce trecem.

Ce se întâmplă în cabinetul de terapie, ce face mai exact un psihoterapeut și cum ne pot ajuta, în mod real, întâlnirile cu un profesionist din acest domeniu aflați din cele 5 cărți pe care vi le propunem, cărți care demitizează atât motivele și nevoile pentru care apelăm la serviciile unui psihoterapeut, cât și procesul de vindecare și felul în care ne raportăm la psihoterapie.

  1. Călăul dragostei – Irvin D. Yalom

Unul dintre cei mai cunoscuţi psihoterapeuţi contemporani, profesor de psihiatrie la Stanford University, Irvin D. Yalom este recunoscut și ca unul dintre cei mai apreciați povestitori din domeniul psihoterapiei, ale cărui cărți se adresează publicului larg. Cazurile sale și munca din cabinetul său au devenit o sursă extraordinară pentru înțelegerea culiselor meseriei de terapeut. În cartea sa „Călăul dragostei”, după cum sintetizează chiar el, „voi spune poveştile a zece pacienţi care au apelat la psihoterapie şi care, pe parcursul acestui demers, s-au luptat cu durerea existenţială. Dar nu acesta a fost motivul pentru care mi-au cerut ajutorul; dimpotrivă, toţi zece sufereau de problemele obişnuite ale vieţii cotidiene: singurătate, dispreţ faţă de sine, impotenţă, migrene, compulsivitate sexuală, obezitate, hipertensiune, tristeţe, o mistuitoare dragoste obsesivă, oscilaţii bruşte ale stării de spirit, deprimare.” Yalom a primit în anul 2000 Premiul Oscar Pfister din partea Asociaţiei Americane a Psihiatrilor. Cele mai importante lucrări teoretice le-a dedicat psihoterapiei de grup şi psihoterapiei existenţiale.

  1. 101 poveşti vindecătoare pentru adulţi – George W. Burns

Modurile în care un psihoterapeut lucrează cu clienții săi, ce se întâmplă în cabinetul de terapie și cum înțelegem anumite tehnici și felul în care acestea ne pot ajuta par să rămână încă între granițele misterioase ale profesiei. George Burns oferă, în două dintre lucrările sale, o perspectivă asupra unora dintre cele mai interesante unelte: metaforele. Acestea sunt recunoscute drept un element esenţial al artei comunicării terapeutice eficiente, iar „101 povești vindecătoare pentru adulți” explică proceduri detaliate, exemple de caz şi oferă o colecţie bogată de poveşti terapeutice care se pot aplica în munca psihoterapeuților, indiferent care le este fundalul teoretic.

George W. Burns este psiholog clinician şi director la Milton Erickson Institute of Western Australia. Este, de asemenea, formator şi conferenţiar universitar și autorul a şapte cărţi dedicate poveştilor terapeutice, depresiei ori aplicării meditaţiei zen pentru îmbunătăţirea sănătăţii mentale.

  1. 101 poveşti vindecătoare pentru copii şi adolescenți – George W. Burns

Ce faci, ca psiholog ori ca părinte, când copilul se închide în sine, refuză să-şi exprime grijile şi nevoile ori este cuprins de teamă şi de neîncredere? Cum va fi reclădită puntea afectivă şi comunicativă cu universul celui mic? Depănând zeci de poveşti cu tâlc, psihologul australian George Burns demonstrează în ce fel metafora terapeutică poate reînnoda legătura cu cel mic, oferindu-i căi pentru adaptarea la provocările cotidiene. Autorul lămureşte în ce fel povestea curativă poate fi integrată firesc în terapie şi cum pot fi create şi folosite în cabinet noi metafore vindecătoare. Utile pentru toţi cei care lucrează cu adolescenţi şi copii, resursele terapeutice din cartea „101 poveşti vindecătoare pentru copii şi adolescenţi” pot fi combinate şi cu alte tehnici novatoare, cum ar fi terapiile prin joc, artă, muzică şi dramă.

  1. Povestiri de psihoterapie românească –  Coord. Vasile Dem. Zamfirescu

Unii dintre cei mai renumiți psihoterapeuți români s-au reunit pentru o premieră în România: prima lucrare dedicată psihoterapiei  românești, cu exemple de cazuri, abordate prin prisma unor experiențe și orientări psihoterapeutice diferite, „Povestiri de psihoterapie românească”.

Mi se pare un gest de normalitate, în condiţiile în care toate psihoterapiile au un scop comun (acordarea de ajutor psihic), diferite fiind doar metodele, iar piaţa de psihoterapie din România fiind, poate pentru câteva decenii de acum înainte, încă puţin acoperită. Invitaţiile de colaborare le-am adresat celor mai reprezentativi psihoterapeuţi ai momentului – lideri de şcoală, formatori şi supervizori, dar şi candidaţi promiţători, toţi aparţinând asociaţiilor şi societăţilor de psihoterapie recunoscute de Colegiul Psihologilor din România“, declară coordonatorul acestui volum, Vasile Dem. Zamfirescu, directorul Editurii Trei.

  1. Jumătate inocentă, jumătate înțeleaptă – Susie Orbach

Se spune că instrumentul psihoterapeutului este propria personalitate – el se lasă atins afectiv de pacient, și își folosește propriile reacții emoționale ca sursă de informații despre pacient. Volumul de față ilustrează prin șapte povestiri de psihoterapie modul în care sentimentele pacientului și analistului, transul și contratransferul, se întrepătrund, generând experiența unică a fiecărei terapii, și modul în care terapeutul își analizează și utilizează reacțiile contratransferențiale. Susie Orbach reușește să recreeze pentru cititori atmosfera din cabinet, în care relația terapeutică reprezintă un spațiu special în care pot fi făcute noi descoperiri care îi permit pacientului să se schimbe. Îi întâlnim, printre alții, pe Adam, seducătorul vampirizant, Belle, care nu se poate opri din a fabrica minciuni și pe Joanne, care se automutilează. Istoriile lor de viață și terapie sunt completate de scurte incursiuni clarificatoare în teoria și tehnica terapeutică.

Susie Orbach, psihanalistă, este profesor la New School for Social Reseach în New York și la London School of Economics. A scris numeroase articole și cărți despre dinamica relațiilor de cuplu și despre relația femeilor cu corpul lor, printre care și „Corpuri”, apărută la Editura Trei.

Text de Camelia Cavadia

Categorii Lifestyle