Când am hotărât să merg în vacanță în Sicilia, trebuie să recunosc că nu știam mai nimic despre una dintre cele mai frumoase, dar și cele sărace regiuni din Italia. Văzusem niște poze, e drept, îmi plăcuse combinația dintre munte și mare, visam la paste și pizza, auzisem, evident, și toate poveștile despre mafia siciliană, dar adevărul este că nimic nu m-ar fi putut pregăti pentru această vacanță.
Dacă te numeri, la fel ca mine, printre cei care iubesc Italia, și încă nu ai ajuns în Sicilia, trebuie să plănuiești cât de curând o excursie aici, pentru că te vei îndrăgosti de acest loc și nu prea vei mai vrea să pleci de aici (încă mă gândesc serios la o afacere cu magneți sau la o tarabă cu suc de rodii la un colț de stradă în Taormina). Dacă, din varii motive, ai evitat până acum această țară, eu zic că e momentul să îi acorzi o șansă și să începi chiar din partea de sud, unde mâncarea e bună și peisajele sunt… WOW!
Așadar, care sunt locurile pe care trebuie să le pui pe lista de must see dacă ajungi în Sicilia? Următoarele șase sunt pe lista favoritelor mele!
O să încep cu Cefalù, acest micuț sat pescăresc, pe care îl poți parcurge de la un capăt la altul într-o singură zi. Situat la aproximativ o oră distanță de Palermo, Cefalù este locul de la care nu am avut absolut nicio așteptare (trebuie să recunosc că nici nu m-am documentat prea bine în privința lui dinainte), dar de care m-am îndrăgostit încă din primele momente. Străduțele ticsite de buticuri pline de bunătăți și suveniruri arată senzațional, pur și simplu îți vine să te oprești să faci o poză în fiecare colț. Iar plaja, chiar dacă nu este foarte extinsă, este locul perfect pentru o sesiune de relaxare, dar și punctul din care vei admira probabil unul dintre cele mai frumoase apusuri din Sicilia. Și oare mai e nevoie să îți mai spun de mâncarea din Cefalù? La o tavernă din apropiere de plajă am mâncat o delicioasă caponata siciliana, preparatul emblematic al zonei, o specialitate din legume și, uneori, pește.
Tips & Tricks: dacă ajungi în Cefalù, vizitează și Catedrala, un monument foarte bine păstrat, ce datează din secolul al XII-lea, dar și Biserica Sf. Stefano
Taormina este adesea în topul celor mai spectaculoase locuri din Sicilia și pe bună dreptate: acest orășel situat în vârful stâncilor este ireal de frumos! Probabil că ai mai văzut poze din Taormina, dar trebuie să îți spun că, în realitate, totul arată mult, dar mult mai bine. În piațeta din centrul orașului se adună muzicienii de ocazie, care le cântă ore în șir trecătorilor cele mai cunoscute melodii italienești (eu am prins aici doi domni tare simpatici, de interpretarea cărora Celentano ar fi fost extrem de mândru), aceasta fiind și locul de unde vei admira marea în toată splendoarea sa (iar dacă prinzi loc pe una dintre băncuțele de lângă balustrada cu vedere la mare, îți garantez că va fi nevoie de un efort supraomenesc pentru a te ridica de acolo).
Tips & Tricks: nu poți pleca din Taormina fără să vizitezi Teatrul Antic (priveliștea e senzațională!), dar și Isola Bella, o insulă mică situată în zona Mazzaro, lângă plajă.
Siracusa este orașul perfect pentru cei îndrăgostiți de istorie, de cultură, de miturile Greciei Antice (de altfel, Siracusa a fost fondată de greci în 733 î.Hr.). Siracusa este locul în care s-a născut matematicianul Arhimede, dar și unul dintre orașele preferate de Platon. După ce bifezi obiectivele din centru, traversează podul Umbertino și mergi în Ortigia, insula pe care vei găsi o mulțime de temple și vestigii antice, dar și un Dom impunător, o capodoperă a stilului baroc.
La fel ca Siracusa, Agrigento a fost fondat de greci, așa că, dacă vei include acest orășel din sudul Siciliei în traseul tău, pregătește-te pentru o nouă lecție de istorie. Cel mai important obiectiv turistic de aici este Valle dei Templi, un sit arheologic inclus în Patrimoniul UNESCO, unde vei descoperi zeci de temple închinate zeităților grecești, rămășițe importante ale arhitecturii dorice.
Da, Palermo este un oraș murdar. Și cum eu consider că veștile proaste trebuie date din prima, m-am hotărât să încep cu asta, pentru ca apoi să vă zic despre lucrurile frumoase pe care le are Palermo de oferit. Și o vă zic că este un oraș foooarte verde: oriunde te uiți, vezi ba un copac, ba un palmier, ba un cactus, ba un tufiș mediteranean. Iar grădinile orașului (renumitele Giardino Inglese, Giardino della Zisa, Villa Giulia și Grădină Botanică) sunt absolut spectaculoase! Și chiar dacă peisajele din Palermo nu se ridică la nivelul primelor trei destinații despre care ți-am povestit, merită să treci pe lista de must see și portul, clădirile și magazinele de pe Via Ruggiero Settimo și Piazza Pretoria, cu fântânile de aici.
Tips & Tricks: dacă ajungi la Catedrala din Palermo, nu uita să îți iei bilet și pentru a urca pe acoperiș – vei face poze bune de acolo!
Dacă în cazul locurilor despre care v-am povestit mai sus a fost un fel de dragoste la prima vedere, ei bine, în privința Cataniei trebuie să recunosc că am mixed feelings. Situat în estul Siciliei, la scurtă distanță de Muntele și Vulcanul Etna, orașul a fost distrus de erupțiile vulcanului (cele mai violente au fost cele din 1669), clădirile fiind reconstruite din roci vulcanice. Și uite așa ajungem la aspectul care nu mi-a plăcut mie absolut deloc: centrul istoric al Cataniei arată mult prea… cenușiu, tocmai din cauza acestor roci. Și nu zic nu, e destul de interesant, dar în combinație cu graffiti-urile de pe pereți și cu mizeria de pe străzi… ei bine, pot să spun că rezultatul final nu este deloc unul tentant. Însă nu vreau să te descurajez complet, așa că îți propun ca, după ce vezi zona istorică (Piazza del Duomo, Fontana Dell’Elefante, Cattedrale di Sant’Agata), să te îndrepți spre orașul nou, cu plajă, parcuri și multă culoare.
Tips & Tricks: în cazul în care ai bifat tot ce îți doreai și îți mai rămâne timp la dispoziție, ia autobuzul turistic și mergi la Aci Castello, un orășel de lângă Catania, cu un castel ridicat în vârful unei stânci.
Foto: hepta.ro, arhiva personală