Totul despre tratarea infertilității, cu doctor Alina Bolintineanu, Specialist în Infertilitate și Medicina Reproductivă

În spatele cifrelor alarmante ale instalării infertilității în cazul unui număr tot mai mare de cupluri, cred că lipsa informării este cea care încă pune piedici majore în împlinirea dorinței de a deveni părinți. Dacă din punct de vedere medical tehnologia a evoluat, centrele medicale specializate în Reproducere Umană Asistată sunt insuficiente pentru a facilita ca informația și totodată șansele să întâlnească pacientul.

Cred că dacă aș fi întrebată la un moment dat care este cel mai important lucru pe care un pacient cu suspiciune sau cu diagnostic de infertilitate ar trebui să îl cunoască, acela ar fi chiar existența noastră, a medicilor cu supraspecializare în medicina reproductivă.

De peste 20 de ani sunt medic primar obstetrică-ginecologie, ultimii peste 10 ani fiind dedicați supraspecializării în tratamentul infertilității și în reproducere umană asistată – fertilizare in vitro. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, sunt medic cu ultracalificare în diagnosticul și identificarea tratamentelor și procedurilor reproductive particularizate fiecărui cuplu.

Fie că vorbim despre eșecul recurent de reproducere, de afecțiuni specifice care pot degenera în infertilitate, de optimizarea răspunsurilor organismului la tratamente specifice creșterii fertilității, pentru toate acestea se impune o abordare personalizată, în raport cu istoricul medical al pacientului și mai ales cu vârsta.

Care este legătura dintre fertilitate și carieră?

Trăim într-o perioadă în care stabilitatea financiară și cariera pun adesea în plan secund decizia de a avea un copil. Ceea ce este important de transmis, din perspectiva medicului specialist în fertilitatea de cuplu este informarea. Chiar dacă amânarea momentului de a deveni părinte este o decizie asumată și conștientizată, este bine ca fiecare dintre membrii cuplului să cunoască alternativele și principiile de bază ale menținerii fertilității și chiar ale păstrării unui stil de viață sănătos.

Pentru situațiile în care decizia de a avea un copil apare la femeile cu vârstă de peste 40 de ani, este important de precizat că fertilitatea scade dramatic sau este chiar absentă de la această vârstă. Tratamentele specifice de reproducere asistata se recomandă mai devreme decât în alte situații, iar șansa de nastere prin procedura FIV cu ovocite proprii la aceste femei scade la sub 15%

Fertilizare in Vitro nu este o soluție magică

Există această tendință de a pune amânarea sub pretextul evoluției medicale, ceea ce face ca riscurile de a nu obține o sarcină sau de a întârzia nepermis de mult (din punctul de vedere al riscurilor asociate) să fie tot mai evidente. Într-adevăr, procedurile și tehnicile reproductive au evoluat semnificativ în ultimii 40 de ani, dar este important să precizăm că și Fertilizarea in Vitro are șansele sale, în special legate de calitatea materialului genetic și de mecanismele biologice implicate. Procesul de fertilizare in vitro nu îmbunătățește cu nimic calitatea gameților (adică ovocit și spermatozoid) sau a embrionilor.

Există câteva criterii esențiale în alegerea medicului și a clinicii pentru probleme de fertilitate

Tratamentul infertilității necesită o abordare completă a cuplului, precum și oferirea sprijinului medical și psihologic specializat. Pentru aceste lucruri, nu este nevoie de alegerea unui centru din afara țării, întrucât în România există deja medici și spitale dedicate fertilității. Rețeaua Medicală Wellborn este un astfel de exemplu, ale cărui rezultate sunt deja confirmate prin rata de succes la standarde europene și prin zeci de mii de proceduri efectuate de-a lungul timpului (în anul 2018, rata de succes pentru procedurile de Fertilizare in Vitro a fost de 49%, cu 6% mai mult decât în anul anterior și mult peste media europeană validată de Societatea Europeană pentru Reproducere Umană și Embriologie. De asemenea, pentru o medie de vârstă de 36 de ani, în anul 2018, în cazul pacienților mei, am obținut o rată de succes de 41% în cazul procedurilor de Fertilizare in Vitro).

Wellborn este un sistem complet și complex de investigare a cauzelor de infertilitate, prin laboratoare dedicate, un centru de intervenție pentru proceduri de reproducere umană asistată și fertilizare in vitro, precum și un bloc operator pentru  intervențiile chirurgicale asociate problemelor complementare. Astfel, alături de ginecologi, geneticieni, embriologi, medici chirurgi asigurăm toată gama de proceduri specializate, pacientele beneficiind de monitorizare continuă și de siguranța intervenției rapide în patologii complexe (de exemplu, endometrioza). Pentru fiecare caz în parte, abordarea este personalizată, pentru că istoricul medical al fiecărui cuplu de pacienți indică o specificitate care poate face diferența între reușită și eșec.

Recomandările unui medic specialist în tratamentul infertilității

Cred cu tărie că alegerea unui medic specialist în infertilitate și a unui spital multidisciplinar, specializat în medicina reproductivă, pot face diferența între succes și eșec, pot determina alegerea nu doar a tratamentelor potrivite, ci și a schemelor de creștere a fertilității pe cale naturală și, mai mult decât atât, pot susține din punct de vedere psihologic și moral un cuplu în etapele pe care le parcurg.

www.alinabolintineanu.ro

Categorii Lifestyle