Se apropie 1 Decembrie și cuvântul pe care-l vom auzi peste tot este ”patriotism”, dar el poate fi manifestat în atât de multe moduri, câte persoane există în țară.
Mie, de exemplu, îmi place să străbat România, să găsesc locuri frumoase încărcate cu energie bună, să întâlnesc oameni care au povești de spus și să-i ascult, de preferat, în timp ce savurez ceva ”tocmai luat de pe foc”, sau ”abia scos din cuptor”. Așa că folosesc orice pretext ca să mă urc în mașină și sa pornesc la drum, spre destinații aflate pe wishlist-ul meu, dar pregătită să poposesc acolo unde îmi spune….radarul sufletesc.
Pentru că-mi place să le arăt și altora că avem cu ce ne mândri, că România e frumoasă și că poate fi în top ”travel wish list” al oricărui european sau american, am făcut o listă cu ultimele locuri pe care le-am vizitat, de care m-am bucurat și care pot fi o bună alegere pentru ziua națională.
Prima oprire a fost în Porumbacu de Sus, la Oberwood. Porumbacu de Sus este un sat din inima Transilvaniei, aproape de Sibiu, unde timpul parcă stă în loc și unde vei găsi un colț de Rai, numit Oberwood. Un Rai tradițional, pentru că cele 5 case de lemn în care te poți caza, sunt vechi de peste 150 de ani, dar au fost restaurate și redecorate cu drag, cu talent și cu atenție pentru detalii. Aici am simțit pentru prima oară, după mult timp, cum e să bei cafea cu gust de liniște, să stai pe prispă și să privești…oriunde.
Tanti Mărioara, din capătul satului, are grijă să te familiarizei cu bucătăria locală și pregătește zilnic ce știe ea mai bun (și te așteaptă cu afinată 🙂 ). Aș vrea să pot spune care a fost felul meu preferat, dar încă oscilez între clătitele cu dulceață de zmeură și ciorba de cartofi cu afumătură 😀
Din inima Transilvaniei am condus până în ”tărâmul porților din lemn”, acolo unde tradițiile încă se poartă și sfânta zi de duminică e momentul de defilare pentru costumele populare – Maramureș. Obiectivul: plimbare cu Mocănița.
De la casa de bilete, unde toată lumea te întâmpină cu zâmbetul pe buze, la sobele pe lemn care încălzesc fiecare vagon (dacă mergi în anotimpul rece), sau la gogoșile cu brânză făcute dis-de-dimineață care te îmbie la prima stație, totul creează atmosfera molcomă, atât de specifică zonei.
Toate astea au fost cu titlu de ”bonus”, pentru că ceea ce face cu adevărat specială o plimbare cu Mocănița sunt peisajele, pe care nu le mai găsești în altă parte. Toamna face ca totul să pară décor de film: dealuri pe care căpițe de fân ”stau de veghe”, cai care pasc în voie și care parcă știu că urmează să ajungă content de Instagram, păduri care-și schimbă culorile mai ceva ca un cameleon.
La ultima stație te așteaptă și un popas, unde te poți să-ți încarci bateriile pentru încă o serie de fotografii, cu fel de fel de preparate deloc light, dar pline gust și tradiții.
Toate într-o singură plimbare cu Mocănița din Vișeul de Sus.
Inspirată de caii văzuți pe dealurile maramureșene, la întoarcerea spre București m-am oprit la la Cross Country Farm, din Prod, un sat din apropiere de Sighișoara.
La Cross Country Farm îți dai seama, încă de la intrare, că ai ajuns într-o altă lume. O lume în care, așa cum zic și proprietarii Adela și Mihnea, ”orice iubitor de cai din lume să își găsească împlinirea, să trăiască acea emoție plenară de bucurie a unei armonii totale a tandemului om-cal cu natură. Un loc în care firescul să fie acasă, în care viața să fie hrănită cu pasiune.”
Chiar dacă ești avansat, începător, sau dacă n-ai urcat niciodată pe un cal, la Cross Country vei fi întâmpinat cu atâta căldură și lucrurile îți vor fi explicate atât de frumos și de clar, încât ți se va părea firesc să încerci echitația.
Sau ai putea să faci asta doar de dragul de a dormi într-una dintre camerele frumos decorate de Adela, să petreci câteva zile relaxându-te în living-ul care m-a cucerit de la intrare, sau să te bucuri de un quiche home-made, cum n-am mâncat nici în Franța.
Așa că dacă încă de întrebi ce să faci de 1 Decembrie, poți să te inspiri de mai sus. Pentru un weekend de poveste și pentru patriotul din tine 😀
#beautifulromania