Vara ne putem bucura de fructe și de legume proaspete, așa că e mai ușor și mai ieftin, de ce nu, de a avea o alimentație sănătoasă, care să ne aducă la un număr de kilograme în armonie cu vârsta și cu înălțimea.
Iată care sunt cele trei diete sau, mai degrabă, cele trei stiluri de alimentație potrivite pentru această perioadă, care și-au dovedit eficiența.
I Mănâncă alimente bogate în sirtuine
Sirtuinele sunt niște proteine care joacă un rol important în controlarea metabolismului celulelor și activează și dinamizează procesul de ardere al grăsimilor.
Datorită acestei diete, se pot pierde în medie 3,2 kilograme pe săptămână.
Dieta cu sirtuine constă într-un program alimentar de șapte zile. În primele trei zile se consumă câte 1000 de calorii zilnic, obținute din trei sucuri verzi bogate în sirtuine – sucuri din kale, salată rocket, pătrunjel și ceai verde matcha și dintr-o masă consistentă, formată tot din alimente bogate în sirtuine – creveți cu tăiței de hrișcă și 15-20 de grame de ciocolată neagră cu 85% concentrație de cacao.
Între zilele patru-șapte, aportul de calorii crește la 1500, iar mesele constau din două sucuri verzi cu sirtuine și două mese cu alimente cu sirtuine. Spre exemplu, la micul dejun se pot consuma cereale din hrișcă, curmale, căpșune și iaurt grecesc.
Faza a doua a dietei este cea de menținere și constă din consumul a trei mese bogate în sirtuine pe zi, plus o masă de sucuri verzi.
Faza I și II se repetă periodic, ori de câte ori e nevoie de pierderea câtorva kilograme.
Printre alimentele cu cel mai bogat conținut de sirtuine se numără cacaua, cafeaua, vinul roșu, soia și căpșunele.
II Adoptă un stil de viață vegan
O alimentație vegană poate duce la pierderea a 0,9 – 1,8 kilograme pe săptămână și aduce modificări esențiale în interiorul organismului.
Se consumă câte 100-150 de grame de proteine vegetale la fiecare masă, deoarece acestea scad pofta de mâncare și ajută la construirea mușchilor. Din dietă nu ar trebui să lipsească nici tofu, soia, fasolea și celelalte leguminoase, nucile și semințele. Sunt recomandate uleiurile de avocado și de cocos, bogate în grăsimi sănătoase, și salatele verzi. Se beau între șase și opt pahare de apă pe zi și se consumă maximum două porții de fructe pe zi.
În preparate se pot adauga pudre proteice vegane cum ar fi cea de cânepă, de năut, de orez, de chia etc.
III Mănâncă grăsimi ca să rămâi slab
Ideea de baza este eliminarea alimentelor procesate din dietă. Primul de pe lista e zahărul, iar carbohidrații se vor lua din pâine, cereale, paste, orez și din legumele bogate în amidon. Dulciurile și produsele de patiserie sunt total interzise, la fel și alcoolul.
Alimentația ar trebui să constea din alimente neprocesate, fără amidon, sărace în zahăr. Sunt recomandate: carnea care provine de la animale hrănite cu iarbă, ouăle de țară, peștele de captură, nucile și semințele, uleiul de masline extravirgin și uleiul de cocos.
Combinația câștigătoare pentru orice masă este formată din grăsimi sănătoase, proteine și legume. În plus, e nevoie de exerciții fizice și nhu subestimați puterea efectelor negative ale stresului și ale lipsei de somn.
Foto: Hepta