Trei rețete delicioase pentru un mic dejun energizant

Regula numărul unu pentru a te bucura de o zi minunată este să o începi cu o doză sănătoasă de energie. Luând micul dejun, îți pregătești corpul pentru o zi lungă și încărcată,  iar ceea ce alegi să mănânci la primele ore ale dimineții îți influențează considerabil starea de spirit și puterea de concentrare.

Cercetări recente au atătat că un mic dejun sănătos, bazat pe alimente precum ouă, cereale de ovăz, iaurt sau fructe, ajută la menținerea unui nivel constant de zaharuri în sânge și asigură funcționarea optimă a sistemului cognitiv pe parcursul întregii zile. Astfel, vei asimila mult mai ușor informația și vei veni la rândul tău cu idei valoroase. Totodată, un studiu Harvard realizat pe 17,000 de persoane a demonstrat că cei care mănâncă cereale la micul dejun își mențin silueta mai ușor față de cei care le consumă rar sau niciodată. Nici fructele proaspete nu ar trebui să lipsească de pe masă, fiind atât de bogate în vitamine, antioxidanți și alți nutrienți prețioși.

Pentru asemenea beneficii, cum să nu îți faci timp să savurezi micul dejun? Ca să îți fie mai ușor, am selectat pentru tine trei rețete simple, dar gustoase, care îți vor furniza energie și un strop de fericire. În plus, promit că nu îți răpesc mai mult de 10 minute pentru a le prepara.

Mix de cereale și fructe confiate

Timp de preparare: maximum 10 minute

Ingrediente: fulgi de orz, ovăz pre-fiert, fructe uscate (stafide, caise, curmale fără sâmburi), migdale sau nuci, semințe (de floarea soarelui, dovleac, susan, mac), lapte sau iaurt, scorțișoară și măr proaspăt (opțional).

Poate nu știai asta până acum, dar orzul este unul dintre acele cereale-minune care ajută la prevenirea și vindecarea multor probleme grave de sănătate. Având un conținut bogat în proteine, fibre, vitamine și antioxidanți, încetinește procesul de îmbătânire și ajută la detoxifierea organismului. Ovăzul, la rândul lui un aliment miraculos, reduce nivelul colesterolului, întărește sistemul imunitar și ajută la controlul greutății corporale. Pentru a prepara această rețetă extrem de sănătoasă, taie fructele confiate în cubulețe și așază-le într-un bol alături de semințe și ovăzul pre-fiert. Adaugă lapte sau iaurt, presară câțiva fulgi de orz peste și două-trei migdale sau nuci. La final, pune și puțină scorțișoară sau câteva bucăți de măr proaspăt. Voilà!

Smoothie cu ceai verde, banană și coacăze negre

Timp de preparare: maximum 7 minute

Ingrediente: 200 ml apă, 1 pliculeț de ceai vede, 1 linguriță de miere, coacăze, o jumătate de banană, lapte (poți folosi și lapte de soia).

Dacă preferi să consumi un smoothie energizant la micul dejun, iată o rețetă numai bună de încercat dimineața când ești pe grabă. Coacăzele negre și ceaiul verde, ingrediente bogate în antioxidanți, transformă această rețetă într-o combinație sănătoasă și super nutritivă. Să își explic cum se face: întâi prepară o cană de ceai verde și lasă-l puțin să se răcească, după care adaugă o linguriță de miere. Pune în blender coacăzele și bucățile de banană, toarnă peste ele puțin lapte și amestecă ingredientele până prind o culoare uniformă. Adaugă la final ceaiul verde și dacă vrei, pune în blender câteva cuburi de gheață, după care amestecă-le din nou. Toarnă mixul într-un pahar si savurează-l!

Omletă cu ierburi proaspete

Timp de preparare: maximum 10 minute

Ingrediente: 2 ouă, ierburi proaspete (arpagic sau ceapă verde, tarhon, pătrunjel, rozmarin), un cubuleț de unt.

Celebre mai ales pentru conținutul bogat de proteine și minerale, ouăle sunt totodată o sursă importantă de vitamina D. Chiar și gălbenușul de ou, consumat cu moderație, are efecte benefice asupra sănătății generale, îmbunătățind funcțiile neurologice prin conținutul ridicat de colină, un nutrient esențial dar mai puțin cunoscut. Atunci când ai poftă de o omletă, adaugă în tigaie un cubuleț de unt, amestecă ingredientele prospete și lasă compozițiala foc mediu pentru câteva minute, timp în care poți să îți prăjești două (spre binele tău, doar două) felii de pâine integrală.

Poftă bună!

Text de: Steliana Gherman. Foto: hepta.ro