Roma este fără doar și poate pe bucket list-ul oricărui călător de cursă lungă și are toate motivele să fie acolo, pentru că este un oraș superb. De fapt, superb e prea puțin spus.
Am ajuns la Roma în urmă cu două luni, deși am tot vizitat Italia (și am povestit despre asta aici și aici) în ultimii trei ani. Cumva, am zis să las Roma spre sfârșit, să fie cireașa de pe tort. Și a fost, ohohoh, a fost chiar peste așteptările mele deja foarte mari. Orașul are de toate: artă, istorie, Vatican, arhitectură, piețe care arată minunat, italieni veseli și, evident, gelato și mâncare delicioasă. Până la urmă, Roma nu este un loc pe care să-l vizitezi o singură dată, ci de două, trei, zece ori – de fiecare dată te vei îndrăgosti și mai tare de acest oraș. Însă, dacă te pregătești pentru primul tău city break la Roma, ar fi bine să ai câteva repere de bază.
Aici treaba stă destul de simplu. Sunt multe companii aeriene, inclusiv cele low cost, care zboară către Roma, prețurile nu sunt foarte mari, iar dacă ai un pic de răbdare să prinzi o ofertă bună, ai șanse reale să dai sub 50 de euro pe zbor (dus-întors, bineînțeles). De asemenea, recomandarea mea este să eviți Roma în extra-sezon – e un oraș aglomerat oricum, dar în timpul verii chiar e plin! Și prețurile sunt mai mari, inclusiv la avion. În ceea ce privește aeroporturile, opțiunile sunt Fiumicino (cel mare) sau Ciampino – indiferent pe care aterizezi, distanța cu shuttle-ul până în centrul Romei este de aproximativ 30-40 de minute.
Bugetul de vacanță depinde, evident, de mai multe variabile, dar sfatul meu este să investești în cazare, să îți iei un hotel, o pesiune sau Airbnb aproape de centru. Centrul Romei e ușor de parcurs pe jos – îl poți împărți pe zone, până la urmă, toate drumurile duc la Roma, deci n-ai cum să te rătăcești pe străduțele de-acolo nici dacă te străduiești. Însă multe dintre zonele din afara cerculețului turistic arată mai degrabă industrial, parcă nu mai e Roma acolo și ar fi chiar păcat să nu te trezești dimineața și să ai o altă priveliște decât cea a frumoaselor clădiri romane. Eu am găsit cazare la preț bun în zona Termini, unde este celebra lor gară și de unde pleacă și toate shuttle-urile către aeroporturi.
Și în acest caz depinde ce îți dorești. Varianta clasică este, evident, să bifezi în prima excursie cam toate obiectivele importante, pentru ca apoi să te distrezi descoperind comorile ascunse ale Romei. Eu am avut pe listă Collosseumul și am prins un tur cu ghid și nu regret o clipă că am mers pe varianta asta. Adevărul este că nu prea am vizitat nimic până acum cu ghid, dar la Collosseum am prins o doamnă foarte haioasă, care povestea atât de fain despre istorie, gladiatori, împărați și toate cele. Și mi-a plăcut tare, tare mult. Am mers apoi la Forumul Roman și pe Dealul Capitolin (de altfel, cele trei – Colloseumul, Forumul și Dealul – sunt incluse în prețul aceluiași bilet), unde iarăși am aflat povești interesante, asta ca să nu mai vorbesc de peisajul spectaculos din vârful Colinei Capitoline. Pe lista de must see într-un prim city break la Roma aș mai include și Muzeul Vaticanului, pentru colecțiile de artă (tot aici se află și Capela Sixtină a lui Michelangelo, dar pregătește-te sufletește pentru o coadă imensă), Bazilica Sf. Petru, cea mai mare biserică din lume, în care nu am mai apucat să intru de această dată, dar o țin minte pentru următoarea vizită la Roma, Pantheonul, Grădina și Galeria Borghese, Castelul Sant’Angelo, mausoleu, fostă reședință papală și, ulterior, închisoare militară, și piețele superbe ale Romei. Fără exagerare, piețele lor au un fel de magie, e super-relaxant să stai pe o bancă (dacă prinzi) sau o bordură în Piața Navona și să mănânci înghețată, observând miile de turiști care trec prin fața ta – aici a filmat Julia Roberts scena de mai jos din Eat Pray Love. Foarte frumoasă este și Piața Spania, unde se află Treptele Spaniole ce apar în Roman Holiday, cu Audrey Hepburn în rol principal, Piața Veneția și Piața Popolo. În plus, dacă ajungi la Fontana di Trevi, nu uita să arunci o monedă în apă, dar și să respecți ritualul: arunci moneda cu mâna dreaptă peste umărul stâng. Legenda spune că, dacă faci asta, te vei întoarce la Roma.
Evident, după ce ai pornit pe calea artei și a istoriei, zic să faci un popas și în Trastevere, una dintre cele mai frumoase zone ale Romei. Deși e micuță, e plină de străduțe pietruite și clădiri ce par desprinse din povești. Când am ajuns în Trastevere, senzația mea a fost că, de fapt, aici s-a inventat LA DOLCE VITA. Iar pentru următoarea vizită la Roma, chiar plănuiesc să-mi iau cazare în zona asta minunată!
Răspunsul cel mai simplu ar fi… PESTE TOT! Pentru paste bune și vin la fel de bun, Roscioli ar fi o variantă interesantă, undeva aproape de Podul Garibaldi. Pizza bună e la Dar Poeta, în Trastevere, dar și la tot felul de standuri ambulante, la felie. Iar pentru gelato yummy, mergi la Il Gelato di San Crispino, undeva în spatele Fontanei di Trevi.
Foto: hepta.ro