Tu cât de des îmbrățișezi pe cineva? Și cât timp?
Te-ai gândit vreodată cât de bună poate fi o îmbrățișare, nu numai pentru tine, dar și pentru persoana pe care o îmbrățișezi?
Există o minunată vorbă a terapeutului de familie Virginia Satir: „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru supraviețuire. Avem nevoie de 8 îmbrățișări pe zi pentru întreținere. Avem nevoie de 12 îmbrățișări pe zi pentru creștere.”
Îmbrățișarea mărește nivelul de fericire, deoarece o îmbrățișare caldă duce la eliberarea in creier a hormonului oxitocină. El afectează comportamentul nostru social, jucând un rol important în felul în care ne relaționăm cu oamenii din jurul nostru. Dar acest hormon face mult mai mult decât atât. Oxitocina este cunoscută drept „drogul iubirii”, calmează sistemul nervos, ajută organismul să se relaxeze și să stimuleze emoțiile pozitive.
Cercetările au arătat că o îmbrățișare caldă poate aduce multe beneficii:
-> Îmbrățișând o altă persoană vei crea un sentiment de încredere și siguranță. Acest sentiment te ajută la construirea relațiilor, făcând oamenii din jurul tău să se simtă mai aproape de tine și va induce o comunicare onestă și deschisă.
-> Menținerea unei îmbrățișâri timp de 20 de secunde sau mai mult poate scădea tensiunea arterială, reducând anxietatea și stresul. În plus, diminuează senzața de furie, izolare, singurătate, și sporește memoria socială. Gândește-te la asta! Îți amintești de oamenii care te-au făcut să te simți bine și tu involuntar ai vrut să ii îmbrățișezi?
-> O imbrătisare are capacitatea de a ajuta la reglarea digestiei, prin scăderea hormonului numit cortizol. Nivelurile ridicate de cortizol sunt eliberate ca răspuns la stres și nivelul scăzut al glicemiei pentru a ajuta metabolizarea grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților. De aceea, când ești stresat, tinzi să mănânci mai mult și iei în greutate. In loc de o ciocolată, o îmbrățișare lungă când esti stresat va fi mult mai benefică. Creierul și stomacul îți vor mulțumi pentru asta.
-> Îmbrățișările pot reduce senzația de durere prin reducerea tensiunii musculare din corp și creșterea circulației periferice.
-> Îmbrățișarea, în special înainte de a merge la culcare, poate îmbunătăți calitatea somnului. Îmbrățișările instruiesc creierul să elibereze oxitocina care activează sistemul nervos parasimpatic inducând o stare de relaxare.
Sistemul nostru nervos autonom, partea care reglementează funcțiile involuntare ale corpului – este împărțit în:
· sistemul nervos simpatic – partea care este activă în situații de apărare și de stres.
· sistemul nervos parasimpatic – partea care reglează odihna și creșterea
Potrivit lui Moberg, știm foarte puțin despre partea parasimpatică a sistemului nervos, deoarece doar aproximativ 10% din totalul cercetărilor efectuate până în prezent au fost focalizate pe acesta zonă. Cu toate acestea, această parte a sistemului nervos este implicată în funcții fundamentale ale organismului uman, cum ar fi somnul, vindecarea și creșterea.
-> Prelungirea îmbrățișării mărește stima de sine. Din momentul în care ne-am născut, îmbrățișările pe care le primim în familia noastră ne învață iubirea și respectul și, pe măsură ce creștem, rămân cu noi la nivelul somatic. Îmbrățișările sunt unul dintre ingredientele care ne conectează cu potențialul nostru de iubire de sine.
-> Îmbrățișările pot spori capacitatea de învățare a copiilor și creșterea curiozității acestora, având, de asemenea, potențialul de a-i transforma în persoane pline de compasiune. Studiile efectuate în Rusia în 2005 au arătat că nivelurile de oxitocină cresc la copiii adoptați sau copiii biologici după contactul cu mamele lor. Copiii care au crescut, în special în primii ani, fără a fi luați des în brațe, se luptau cu probleme de dezvoltare filologică și întâmpinau dificultăți în formarea unor relații sigure.
-> Îmbrățișările au capacitatea de a echilibra temperatura corpului și de a crește capacitatea de vindecare a organismului. Eliberarea de oxitocină s-a dovedit benefică în reducerea inflamației.
Fiți generoși cu îmbrățișările voastre. Acestea sunt cele mai bune „cadouri” pe care le puteți oferi și primi. Ele sunt gratuite, iar beneficiile lor sunt uimitoare.
Text de Eca Brady, foto: hepta.ro