Tudor Giurgiu despre TIFF 2018: “Pentru prima dată, în competiţie vor fi două filme româneşti”

Am făcut o tradiţie din a sta de vorbă cu Tutor Giurgiu înainte de TIFF, unul dintre festivalurile preferate ale echipei ‘A list. Am vrut să aflu ce producţii româneşti şi străine intră în concurs, ce mari personalităţi ale cinematografiei ne vor vizita anul acesta, dar şi detalii despre party-urile care vor avea loc în cadrul TIFF 2018.

Ce ne aduce nou TIFF 2018?

TIFF e un agregator de întâmplări şi de conţinut. Se adresează unui public larg, dar şi unor nişe. Anul acesta, avem Retrospectiva Ingmar Bergman, unul dintre regizorii mei favoriţi. Se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui şi vom arăta publicului filme de căpătâi perfect restaurate. Avem şi câteva filme româneşti pe care lumea le-a uitat sau pe care generaţiile tinere nu le cunosc, dedicate Centenarului România 100. Nu vor lipsi nici cine-concertele care fac deliciul publicului. Filmul “Fantoma de la Operă” acompaniat la orgă, într-o biserică din Cluj e deja sold-out. Concertul de anul trecut de la Castelul Bánffy, cu cincizeci de instrumentişti care au acompaniat live un film, a fost unul dintre cele mai spectaculoase momente din istoria festivalului. De asemenea, se va putea vedea un film mai puţin cunoscut al lui Albert Hitchcock, “Grădina plăcerilor”, care nu e nici politist şi nici de suspans. Il vom difuza la concurenţă cu Finala Champions League. Ar mai fi şi spectacolele pentru copii şi multe alte surprize.

TIFF 2018 în cifre?

Vor fi din nou peste 1.000 de invitaţi, printre care presa străină de film, industria de film din România, producători din Germania care caută noi talente şi oportunități, dar și o delegaţie Movie & Travel din Italia. În ultimii doi ani, bugetul nostru de cazare a crescut cu 20% pentru că şi hotelierii din Cluj profită de pe urma festivalului, dar, pe de altă parte, un festival nu poate supravieţui fără invitaţi. Filmul care deschide TIFF-ul, “Foxtrot”, unul dintre cele mai puternice filme proiectate la TIFF, vine la Cluj împreună cu regizorul şi cu trei actori. Am vrea să programăm şi filme vechi sovietice, dar a fost foarte greu să găsim actorii.

Câte filme româneşti vom avea în competiţia mare a festivalului?

Pentru prima dată, din 12 filme, două vor fi românești: “Touch me not” și “Charleston”. Reprezintă o premieră în România. Mai e și secțiunea “Zilele Filmului Românesc”, unde avem în jur de 15 filme, documentare și scurtmetraje, dintre care 5 premiere mondiale. Regizorii români încep să își lanseze filmele și la TIFF, nu doar în străinătate, pentru că poți avea un indicator asupra reacției publicului și a succesului. “Două lozuri” s-a văzut prima dată la noi, iar apoi s-a dus vestea și a avut un foarte mare succes.

Ce film abia aştepţi să vezi?

Vreau musai să văd “Foxtrot”. Am auzit că e răvăşitor şi făcut după o experienţă personală de război a regizorului. Şi aş vrea să revăd “Marele Albastru” al lui Luc Besson.

Datorită TIFF, am fotografii în care îi am alături pe Alain Delon şi pe Sophia Loren. Cu cine îmi voi face selfie anul acesta?

Îţi vei face poze cu Fanny Ardant. Am găsit o mărturisire a marelui regizor francez François Truffaut – care i-a fost şi soţ o perioadă, în care spune că Fanny Ardant vine de pe altă planetă. Într-adevăr, frumuseţea, delicateţea, sensibilitatea şi feminitatea ei sunt aproape nepământeşti. Lucrez cu ea, în România, la “Cenuşa şi sânge” şi pot confirma că este o mare doamna. E un privilegiu să o avem aici. Fanny Ardant reprezintă magia cinemaului. În plus, dragă Bogdan, îţi vei putea face poze şi cu Anna Szeles, o mare personalitate a filmului românesc din anii ’80.

Ce muzică vom avea?

Va fi o trupă din Ucraina – formată din trei femei – care combină perfect muzica etno cu percuţia şi cu muzica electro. Vor veni şi The Colorist Orchestra & Emiliana Torrini din Islanda. Vom avea şi concert Vunk, pentru că băieţii îşi vor lansa documentarul despre cariera lor, cu imagini inedite de când erau nişte puştani foarte curajoşi. Şi, desigur, pentru o notă exotică, dacă anul trecut am avut manele la TIFF, acum vom avea un taraf din Videle, piesa de rezistență a unui eveniment pe care l-am botezat “Chef ca-n Teleorman”. Cu ocazia asta vom arăta şi nişte imagini din Morometii 2, în premieră. Şi va fi şi un documentar despre Maria Callas care s-ar putea să fie însoțit de un recital-surpriză extraordinar.

La “Chef ca în Teleorman” aţi invitat şi personalități politice?

Nu, dar se poate întâmpla orice. Nu m-aş mira să apară şi astfel de personaje, dar sper să vină în primul rând fanii Moromeţii.

M-am distrat pe cinste la petrecerile de anul trecut. Ce alte party-uri vom avea?

Cei de la HBO vor avea şi anul acesta un mare party. Încercăm să facem şi o petrecere pentru fanii genului horror la Castelul Bánffy, sub numele de Full Moon Horror and Fantasy Party. Asta va fi duminică seara şi va pica numai bine, având în vedere că luni, de Rusalii, va fi zi liberă. Ne mai propunem o petrecere dedicată musicalului Mamma Mia. Sperăm să facem ceva împreună cu cei care se ocupa de acest proiect care vine şi la Cluj.

Cand iese “Apropierea”, noul tău film?

L-am filmat toamna trecută în sudul Spaniei, în Andaluzia. Filmul e aproape gata, e montat şi vrem să-l scoatem pe 12 octombrie pe marile ecrane. E primul film românesc vorbit în spaniolă. Producţia asta vorbeşte despre singurătatea emigrantului, despre dificultatea de a te adapta în altă lume, despre relaţii şi întâlniri cu femei din alte culturi, despre nevoia de familie. Sunt multe teme care se întrepătrund şi vor fi percepute foarte special de cei mulţi care au trecut prin această experienţă. Rolul principal e făcut de Mihai Smarandache, pe care oamenii îl ştiu şi din filme, dar şi de la Teatrul Odeon.