Ce înseamnă un sfert de secol de modă de la Cluj? Noi spunem că înseamnă tot mai mulți tineri talentați care se impun pe scena fashion din România și din străinătate. Dar și niște etape importante în evoluția școlii românești de modă. Așa explică Prof.univ.dr. Elena Basso Stănescu succesul „școlii de la Cluj”. (Foto sus: Prof.univ.dr. Elena Basso Stănescu & Directorul artistic al Galei UAD Fashion Design, Conf.univ.dr. Lucian Broscăţean)
„Primele 10 ediții au purtat denumirea de Colocviile de Design textil și vestimentar. Promoțiile 2003-2008 au marcat debutul unei colaborări intensive cu industria, primele joburi oferite de importante branduri românești – Jolidon, David Coral, Pierra, Flacăra, Inedit, TinaR, DaDa design, Bigotti, House of Art. Nu în ultimul rând, intrarea României în Comunitatea Europeană a permis accesarea mai ușoară a Programelor Erasmus și Erasmus+, Universitatea noastră stabilind rapid legături cu peste 40 de universități europene, fapt care a condus la o mobilitate prolifică a studenților și firește, la o lărgire a câmpului informațional”, explică Prof.univ.dr. Elena Basso Stănescu. Și, tot la plusuri și oportunități, trecem și programul guvernului german – GTZ/WBF – care a acordat asistență și sprijin industriei ușoare românești până în 2010 și care, printr-o finanțare în valoare de peste 80.000 de euro a permis dotarea și dezvoltarea departamentului de modă la UAD Cluj (dotarea atelierelor, schimburi de experiență a studenților și achiziționarea de materiale).
Ce s-a schimbat, cum au evoluat moda, dar și designerii?
„Această perioadă înseamnă, în primul rând, continuitate! Și perseverență. 25 de ani reprezintă „o viață” în care pasiunea și dăruirea necondiționată au devenit un mod de a fi, o stare de spirit, credința în binele pe care îl putem construi pentru viitor într-o perioadă nu tocmai comodă pentru astfel de proiecte.
25 de ani reprezintă, pentru noi, suma unui vis devenit realitate: crearea un sistem interactiv real ce reunește personalități din zona educației, cercetării, industriei ușoare, a presei de specialitate, precum și a unui cadru viabil pentru expunerea, prezentarea și susținerea tinerilor artiști în momentul absolvirii. Strategia noastră de a elabora proiecte de promovare a absolvenților a generat de la un an la altul evenimente colaterale, favorizând astfel integrarea profesională și performanța.
25 de promoții – fiecare cu povestea ei – înseamnă în jur de 700 de absolvenți, înseamnă responsabilitate, performanță, profesionalism, inovație, diversitate, excelență și mai ales respect reciproc, înseamnă mentorat, susținere, parteneriate constante, validarea efortului și a energiei investite cu fiecare generație.”
ÎN NUMĂRUL 11 al revistei A LIST MAGAZINE (disponibil din 6 iunie 2019) puteți răsfoi un dosar care include 25 de designeri absolvenți ai galei UAD, dar și creațiile lor.
În plus, veţi putea admira o diversitate de universuri creative – peste 70 de expozanţi – în cadrul expoziţiei aniversare GALA UAD FASHION DESIGN 25 DE ANI, ce va fi vernisată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, la finalul lunii iunie 2019. Vă invităm să vizitaţi pagina oficială de Facebook Gala UAD Fashion Design şi feed-ul de Instagram @gala_uad_fashion_design pentru a descoperi toate proiectele legate de unul dintre cele mai longevive evenimente din industria modei româneşti.
Foto: Raluca Ciornea @ralucaciornea