De la capodoperele arhitecturale ale Vaticanului, la peisajele spectaculoase ale Insulelor Feroe, află cum te poți bucura de o vacanță perfectă în cele mai mici țări ale Europei.
Situată între Franța și Spania, în inima Munților Pirinei, Andorra este o țară cunoscută pentru locurile care arată senzațional, dar și pentru nivelul de trai ridicat al locuitorilor săi. Andorra este un stat în care taxele și impozitele sunt reduse (în cazul multor domenii) sau chiar inexistente. Un adevărat paradis fiscal preferat anual de milioane de turiști care ajung aici anual atât pentru stațiunile de schi renumite (Grandvalira este una dintre cele mai bune opțiuni), cât și pentru sesiunile prelungite de shopping la prețuri excelente!
Malta, țara insulară din sudul Italiei, la care poți ajunge în câteva ore din Sicilia, atrage în fiecare an 1. 2 milioane de turiști, un număr de trei ori mai mare decât cel al populației țări. Aceștia vin în primul rând pentru popularele Golden Bay și Għajn Tuffieħa, două plaje extrem de frumoase, dar și pentru mixul cultural de aici. De-a lungul timpului, Malta a fost sub conducerea fenicienilor, a romanilor, a normanzilor, a britanicilor, printre alții, iar fosta capitală a țării, Mdina, se numără printre locurile în care moștenirea culturală lăsată de vechile civilizații se observă cel mai bine. Întregul oraș este și acum un veritabil muzeu în aer liber.
Acest micuț principat situat la granița dintre Austria și Elveția este un important centru comercial și bancar, dar și un stat cu numeroase zone dedicate drumețiilor și sporturilor de iarnă. De exemplu, resortul Malbun oferă condiții grozave pentru schi și snowboarding, dar și prețuri mult mai bune în comparație cu cele din stațiunile austriece și elvețiene. Pe lista de must see mai trebuie trecut și Castelul Vaduz, reședința Prințului de Liechtenstein.
O enclavă în partea centrală Italiei, San Marino face parte din topul țărilor cu cea mai mică suprafață din întreaga lume, având o arie de numai 61 de kilometri pătrați. Turiștii care ajung la Florența, Bologna sau una dintre orășelele de pe coasta Adriaticii pot da o fugă rapidă în San Marino. Basilica San Marino și Palazzo Pubblico, o replică a celebrului Palazzo Vecchio din Florența, se numără printre obiectivele de neratat.
Statul papal este țara cu cea mai mică suprafață din întreaga lume (0,44 kilometri pătrați), așa că o singură zi aici îți va ajunge pentru a bifa tot ce e de văzut: Capela Sixtină, Basilica Sf. Petru, Muzeele Vaticane, în care vei putea admira opere semnate de Raphael, Da Vinci, Caravaggio, Biblioteca Apostolică Vaticană și multe altele. În 1984, Vaticanul a fost inclus în Patrimoniul UNESCO.
Monaco a fost întotdeauna asociat cu luxul, cu celebrul cazinou Monte Carlos, deschis în 1858, cu Grand Prix-ul, competiție care a avut prima ediție în 1929. Odată ce ajungi aici însă, dă o fugă la plaja Larvotto, vizitează colecția de automobile a Prințului de Monaco, dar și spectaculoasa Jardin Exotique de Monaco, cu peste 1.000 de specii de plante din întreaga lume.
Și pentru că am tot călătorit prin sudul Europei, acum este momentul să ne mutăm în partea de nord, în Insulele Feroe. În statul aflat la jumătatea dintre Norvegia și Islanda te poți bucura de o experiență foarte tare, tradiționala heimablídni, care s-ar putea traduce prin ospitalitate. Practic, orice turist poate aranja să aibă o cină tradițională chiar acasă la localnicii din Feroe, o cină pregătită din produsele obținute de la propriile ferme. Heimablídni este o formă extraordinară de a interacționa cu nativii, dar și de a descoperi bucătăria locală și cultura acestora.
CITEŞTE ŞI:
Cinci orașe istorice în care trebuie să ajungi măcar o dată în viață
Foto: hepta.ro, Instagram (@kudapkudap)