Vacanță în Maramureș. Tipsuri dacă vrei să ajungi aici de la Corina Caragea

Corina Caragea a petrecut de curând câteva zile în Maramureș, iar acum vine să ne dea câteva sfaturi, dacă plănuiești să ajungi pentru prima dată în acest colț minunat de țară!

1. Cazează-te la una dintre pensiunile cochete, case vechi de tot, recondiționate cu bun gust, și grijă față de istorie și tradiție. Mergi acasă la localnici – mănâncă la ei și spune-le să îți arate războiul de țesut covoare, “mașina de spălat” și alte instalații tradiționale – vâltoarea, piua sau mașina de dărăcit lâna sau cum fac horinca. 

2. Cimitirul Vesel. Cimitir care nu e chiar vesel. Mormântul soacrei creatorului cimitirului vestit în toată lumea este cel cu text haios, dar restul crucilor, colorate și lucrate manual din lemn de stejar, povestesc viața decedatului. Mi-a plăcut că moartea este privită ca un început și nu ca un sfârșit.

3. Mergeți în perioada sărbătorilor. Obiceiurile se păstrează perfect după atâția ani în Maramureș, oamenii își poartă cu mândrie straiele populare, își cântă muzica, se bucură de lucrurile simple și sunt mereu bucuroși de oaspeți.   De exemplu – ”Tânjaua Hotenarilor” – în cinstea celui mai harnic om din sat, cel care a ieșit primul la arat. Cred că în perioada Paștelui este cel mai frumos să mergi în Maramureș.

4. Mănăstirea Bârsana și o slujbă duminica la una dintre cele 7 biserici de lemn incluse în patrimoniul UNESCO (de exemplu, biserica  Sf. Paraschiva din Desești – construită în secolul al XVIII-lea).

5. Pentru o lecție dură de istorie – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – o veche închisoare ce păstrează și azi umbrele înfricoșătoare ale trecutului dureros, torturile la care erau supuși oponenții regimului comunist.

Mai multe imagini aici!

Categorii Lifestyle