Vedetele care devin un Brand

Dacă acum zece ani eram impresionați de imaginea vedetelor din reclame, în reviste sau la televizor, astăzi, din ce în ce mai mult, întâlnim influenceri care își construiesc și își nuanțează impactul prin crearea unui brand personal. Fie că vorbim despre vedete care sunt de mult în lumina reflectoarelor, precum Jennifer Lopez, George Clooney sau Gwyneth Paltrow, sau de cei din generația Instagramului, cu milioane de followers, cum ar fi Chiara Ferragni sau Kylie Jener, motivele pentru care aceste vedete își extind aria de influență în business sau consumerism, variază.

Unele vedete își lansează un brand pornind de la propria pasiune pentru un anumit produs. George Clooney face parte din această categorie, punând in prim plan pasiunea pentru… tequila! Acesta, împreună cu prietenul său, Rande Gerber (fost model, soțul lui Cindy Crawford și tatăl lui Kaia Gerber) au lansat o marcă de Tequila care se numește Casamigos. Povestea Casamigos nu este una chiar obișnuită și nicicum convențională. “Cand ești în Mexic, bei multă tequila”, a spus Gerber într-un interviu CNBC. “Iar după câteva luni de testare a mai multor variante de tequila, George s-a întors către mine și mi-a spus: de ce nu facem noi o tequila a noastră, care să fie perfectă pentru a o bea noi împreună?”. Și așa a început un business inițiat dintr-o plăcere comună, dar pe care Clooney și Gerber l-au vândut în 2018 pentru 1 miliard de dolari.

Alte vedete lansează brand-uri noi pentru a-și extinde cariera și pentru a profita de faima deja obținută. În această categorie, putem găsi vedete din generația Instagram, precum Kylie Jenner, Chiara Ferragni sau Emily Ratajkowski. La doar nouăsprezece ani, Kylie Jenner a lansat o companie de cosmetice a cărei prezență a devenit virală chiar din primul minut al lansării, și nu exagerez deloc! Cu succesul instantaneu din primele clipe de după lansare, aceasta și-a extins considerabil linia de produse, de la kit-ul inițial pentru buze către gama completă de produse cosmetice. Kylie apelează des la fanii ei de pe Instagram pentru a-și extinde colecția de cosmetice, în funcție de preferințele acestora. După doi ani de la lansare, fiind încă la vârsta fragedă de douăzeci și unu de ani, Kylie Jenner a devenit cea mai tânără miliardară pe cont propriu. Într-un interviu pentru revista Vogue, Kylie a explicat cum a luat ființă compania sa de hiper-succes: “am făcut o obsesie pentru buze, ruj, și cum mă făcea rujul să mă simt, încrederea pe care mi-o dădea. Pur și simplu, îmi plăceau buzele mai mari, și am făcut din asta o pasiune. Chiar și în ziua de astăzi, nu ies din casă fără ruj. Deci, cred că sunt pur și simplu obsedată de machiaj, și așa a început Kylie Cosmetics. Acum, scopul este ca într-o zi să devenim o firmă de nivel internațional și să avem magazine peste tot în lume.”  Cu acest scop ambițios în minte și cu susținerea pe care i-o oferă fanii, nu văd ce i-ar putea sta în cale lui Kylie.

Chiar dacă este de domeniul firescului ca actorii și modelele Instagram-ului să intre în spațiul afacerilor, merită să menționăm că nu numai aceștia încearcă să monetizeze faima deja obținută prin activitățile în care au devenit celebri. David Beckham, care și-a construit renumele pe terenurile de fotbal din Europa și America, și-a lansat, de asemenea, propria marca de whiskey denumită Haig Club, ce este produs de Diageo. Așa cum îl prezintă chiar el, « este pentru băutorii care nu au fost încă cuceriți de șarmul whiskey-ului », iar promovarea acestuia a fost făcută cu un spot publicitar regizat de Guy Ritchie, în care a jucat chiar noul antreprenor, David Beckham. Chiar în seara lansării Whiskey-ului Haig Club, într-un interviu pentru revista britanică The Telegraph, David Beckham a declarat că este important ca noua sa experiență să fie un exemplu de munca și de viață pentru copiii lui și ai Victoriei Beckham, care au nevoie să îl vadă investind pasiune și dedicare și în afara terenului de fotbal. Dar tot el recunoaște că a avut nevoie de o afacere pentru a-și extinde și amplifica cariera. “Să joc fotbal timp de douăzeci și doi de ani, până la treizeci și opt de ani, iar apoi să mă opresc, mi s-a părut de neconceput. Am vrut să construiesc ceva nou în planul afacerilor, și în care chiar să mă implic. Sunt în lumea businessului deja de ceva vreme și am știut că atunci când mi se va termina cariera în fotbal voi găsi altceva, la fel de interesant, în care să mă pasioneze.”

O alta categorie de vedete sunt cele care își doresc să facă o diferență, prin lansarea unui brand, pentru a susține sau reprezenta o cauză socială. Dintre toate aceste categorii menționate, aceasta iese cu siguranță cel mai mult în evidență și are cel mai mare impact atât asupra publicului, dar și a cauzei. Astăzi, problemele lumii sunt și problemele noastre. Acestea sunt familiare cumpărătorilor și, în America sau Occident, mulți dintre aceștia își folosesc intenția și puterea de a cumpăra un produs sau un serviciu, pentru a susține cauzele în care cred. Un exemplu de vedetă care și-a lansat un brand pentru a susține o cauză socială este faimoasa actriță Jessica Alba. Aceasta a fost declarată de către Forbes Magazine ca fiind una dintre cele mai bogate femei pe baza succesului dobândit pe cont propriu. În anul 2016 aceasta a lansat The Honest Company, o firmă de produse pentru bebeluși, de igienă și îngrijire personală, de mare succes, ale cărei produse sunt realizate din ingrediente naturale care nu afectează mediul înconjurător. După numai un an de la lansare, în 2017, The Honest Company a fost evaluată la circa un milliard de dolari. Într-un interviu pentru Good Housekeeping, Jessica Alba a descris motivația care a determinat-o să pornească această firmă: “Când eram mică, am avut astm și alergii severe. Nu pot să uit alergiile severe pe care mi le provocau anumite produse atunci când le foloseam. Dacă renunțam la acele produse, viața mea devenea mult mai ușoară. Așa că, atunci când am avut primul copil, la 26 de ani, am vrut ca acesta sa aibă o viață sănătoasă. Eu am avut o copilărie foarte singuratică, nu am avut mulți prieteni. Nu vroiam asta pentru copiii mei… Am vrut ca Honest să fie un brand care pune sănătatea și siguranța omului pe primul plan, și asta chiar a funcționat”. Fie că sunt motivate de cauze personale, sau pur și simplu de dorința de a proteja mediul inconjurator, folosindu-ți faima pentru a susține o cauză, vedetele chiar pot aduce o schimbare în bine și pot fi un model de urmat pentru susținătorii lor și pentru publicul larg.

În aceeași manieră, dar influențat de o alta motivație, cântarețul Pharell Williams, cunoscut pentru faimoasa melodie “Happy”, a creat compania Bionic Yarn care produce fibre de înaltă performanță din material plastic reciclat pentru unele dintre cele mai puternice branduri ale industriei modei și încălțămintei cum ar fi Adidas, Timberland, Chanel sau GAP. Printr-un proiect recent, compania a transformat plasticul recuperat de pe coastele oceanelor într-o colecție de denim. “Sunt extrem de mulțumit că firmele cu care lucrăm și cu care am avut discuții și colaborări peste ani acum consideră protecția mediul înconjurător, a mărilor și oceanelor un subiect extrem de serios. Planeta este 85% apă, și mulți oameni nu realizează asta.”

Din fericire, această atitudine de a contribui la binele planetei motivează tot mai mult și tinerii. Un bun exemplu din generația foarte tânără și deja faimos este Jaden Smith, fiul actorului Will Smith, care în 2015 a înființat împreună cu tatăl său firma Just Water, susținând lupta împotriva poluării mărilor și oceanelor cu deșeuri din plastic, prin folosirea de recipiente din materiale biodegradabile și nepoluante.

Exemplele din toate aceste categorii pot continua, însă este important de reținut că, deși toate aceste vedete pot spune cu siguranță că au avut succes în carieră și în viață înainte de a-și crea propriile brand-uri, ele au ales să își ducă mai departe pasiunile și ideile fără a se complace în ceea ce au realizat în jobul lor inițial. Fie că își doresc să lanseze o companie din pasiune pentru un produs, că își doresc să contribuie la o schimbare în bine, sau pur și simplu caută să își monetizeze faima sau să-și dezvolte cariera, astăzi, brand-urile pe care le lansează vedetele devin o extensie a personalității deja construite. Iar fanii nu întârzie, la rândul lor, să se mobilizeze în a le susține. Din acest motiv, și nu numai, vedetele care prin brandul propriu susțin o cauză socială, care aduce o schimbare în bine în lume, merită aplaudate și folosite drept exemplu. După cum se vede, capacitatea vedetelor de a influența vânzările unui produs a devenit într-adevăr puternică. Dacă tot mai multe vedete s-ar implica în schimbarea în bine a societății și a lumii în care trăim, prin noi branduri construite pe faima existentă, iar fanii și-ar folosi puterea de cumpărare pentru a susține aceste branduri, s-ar crea un cerc virtuos din care cu toții am avea de câștigat.

TEXT DE ANA GEOANĂ

Categorii Lifestyle