Poate nu îi știați până acum după nume: Nicoleta Iordan și Șerban Radu. Dar cu siguranță ați auzit despre unul dintre cele mai frumoase proiecte din România, ai cărui fondatori sunt cei doi, și anume librăriile Cărturești.
Amândoi se implică la fel de mult în toate deciziile, dar Nicoleta se ocupă mai mult de partea financiară, în timp ce Șerban are grijă de selecția de marfă. Iar înainte să filmăm pe bancheta din spate a mașinii, am stat puțin de vorbă cu Nicoleta, despre cum a început totul, chiar în ceainăria librăriei de pe bulevardul Magheru (un loc care îmi amintește de copilărie, de zilele în care o vizitam pe mama la serviciu, chiar aici, înainte ca această casă să se transforme în librăria Cărturești).
Nicoleta îmi spune că în anii 2000 ei erau doar doi tineri prieteni care s-au hotărât să facă mai mult decât o librărie, și anume să creeze o comunitate de idei în jurul cărților, deschizând primul sediu pe strada Edgar Quinet nr. 9 (spațiu care mai există și astăzi). „Șerban, împreună cu fratele lui, avuseseră o casă de producție, magazine de muzică, iar eu eram pasionată de cărți. Așa că nu mi s-a părut greu să facem o librărie așa cum ne-o doream noi: să bem ceai printre cărți și muzică. Obsesia cu ceaiul a fost de la început. Acum, toate librăriile au ceai, iar când vin colaboratorii străini ne spun că sunt impresionați că avem această tradiție ca popor, deși în realitate nu e chiar așa.”
În doar trei ani, spațiul a devenit neîncăpător „Oamenii nu mai aveau loc în librărie, iar de sărbători trebuia să închidem ușile pentru că erau cozi până pe stradă, așa că am luat decizia să ne extindem. Nu a fost ușor. Am găsit această casă veche, de pe strada Pictor Arthur Verona, care aparținea familiei Sturza și am luat inițial partea din față. În 2009, am luat toată casa, cu un credit foarte mare, fix când a început criza. A fost foarte greu și ne-am gândit cum să facem să folosim tot spațiul, astfel încât să fie profitabil. Și așa am făcut cafeneaua Verona, ca măcar câteva luni pe an să ne susținem mai ușor.” (În timp ce Nicoleta Iordan îmi spune aceste lucruri, mă gândesc că în spatele casei, așa cum o știam eu, erau niște garaje și boxe de depozitare foarte mari și neîngrijite, și nu mi-am închipuit vreodată că acolo poate să apară un loc așa de frumos cum este terasa Verona.)
Au simțit cei doi că acest concept lipsește de pe piață sau au vrut doar un business? Nicoleta mi-a spus că ambele lucruri au fost valabile. „Am făcut ASE-ul, lucram într-o firmă de consultanță și eram pasionată de cărți, intram în librării, dar simțeam că nu e un loc în care să vreau să stau mai mult. Și voiam să stau în librărie, să recomand cărți, iar oamenii cu care am început încă lucrează aici, cumva sunt parte din concept.” Iar businessul nu s-a oprit aici. „Știam că este clădirea în consolidare, știam cui îi aparține, dar nu ne-am gândit la mai mult”, spune Nicoleta Iordan despre deschiderea librăriei Cărturești Carusel. „Ei ne-au căutat pe noi și ne-au propus acest proiect. Noi tocmai deschideam două librării în două mall-uri și nu era momentul pentru investiții, dar când am vazut clădirea și ne-am imaginat ce mai puteam adăuga noi, ne-am dat seama ca putea ieși ceva pe cinste.” Și chiar a ieșit, iar în momentul deschiderii, multe ziare internaționale au preluat imaginile și au introdus-o în topul celor mai frumoase librării din Europa.
Câte librării sunt și câți angajați au? Doar în librării sunt 300 dar, cu administrație cu tot, sunt peste 400 (19 librării plus un shop online). În head-office sunt peste 150 de oameni (la achiziții, depozite, site, marketing), iar librării există în toată țara: două în Timișoara, două în Cluj, două în Constanța, două în Iași, una în Brașov, una în Suceava, una în Ploiești, una în Arad.