Când te afli în mijlocul satului, undeva într-un loc rupt parcă dintr-o pictură de Grigorescu, nu ai cum să nu te simți legat de acel loc – în fond aproape toți avem rude la țară sau ne-am petrecut măcar o vară alergând desculți pe o uliță, mâncând prune din copac și bând apă rece proaspăt scoasă din fântână. Iar dacă e vorba să filmezi un episod Trend Challenge la sat nu poți să vorbești despre altceva decât despre minunatele costume tradiționale specifice zonei. Deși satul în care am filmat era plin de ardeleni, în jurul nostru câteva cătune sunt săsești, iar acest lucru se observă atât în motivele cu care își pictează casele, cât și în cele care le ornează hainele.
În cinstea acestei inspirații care influențează întreagă zonă, am decis să purtăm două ținute săsești dintr-o colecție privată și am descoperit că ne place viața la sat. OK, a fost cald, ce-i drept, iar costumele noastre s-ar fi potrivit mai bine unei zile răcoroase de toamnă, însă privirile sătenilor când am luat-o la pas prin sat și privirile colegilor de la A List au spus totul: ne integram perfect în peisaj!
Am sărit peste câteva piese, de altfel tradiționale: spre exemplu, niciuna dintre noi nu a purtat poale (aici dăm iar vina pe caniculă!) iar Dana a sărit peste partea în care purta șorț, însă am compensat eu! Costumele tradiționale sunt prin excelență costume – nu le vei putea purta vreodată cu un aer casual pe stradă, însă sunt momente în care sunt potrivite. Spre exemplu, aș purta cu mândrie costumul popular făcut de străbunica mea de Ziua Națională, iar în restul timpului port fiecare piesă separat, adaptată cerințelor lumii moderne. Ia se poate accesoriza ușor și, deși ușor supra-expusă în ultimii ani, merită purtată, mai ales dacă aveți ii vechi. Dar nicio grijă, moda e ciclică și tot ce e passé astăzi o să fie trendy mâine. Așadar, nu aruncați sau scăpați din vedere nicio ie din dulap, mai ales pe cele vechi. Ele, alături de costumele populare tradiționale autentice, sunt piesele din garderobă care capătă valoare cu timpul.
Dacă vă aflați în Sibiu într-un weekend, urcați-vă în mașină și în 20 de minute veți ajunge în Avrig. La Muzeul Orășenesc Avrig veți vedea o superbă colecție de port popular ardelenesc și o cameră reprodusă întocmai după casele vechi țărănești. Însă nu istoria materială este cel mai impresionant lucru pe care îl poate oferi orașul, ci turul oferit de câteva femei excepționale: am învățat să toarcem lâna și inul cu fuiorul și să țesem la război. Ce-i drept, ca unor adevărate orășence, nu ne-a ieșit nimic cum trebuie, însă cu mare drag am fi stat la o șezătoare unde să ni se povestească ore întregi despre cum era odată viața la sat. Și cum încă mai este pentru că, în fiecare joi, din octombrie până în aprilie, în Avrig se organizează șezători unde femeile vin îmbrăcate în straie populare și țin în viață meșteșugurile pierdute ale satului românesc. O poezie care încă este recitată, săptămână de săptămână, pentru oricine vrea să asculte, la țară.