Proiectul Arbori bătrâni al lui Florin Ghenade a început simplu, cu… un arbore. „De fapt, a început cu totul altfel. Voiam să fac un proiect fotografic care să includă împrejurimile orașului Roman, de unde sunt și voiam, prin intermediul acestui proiect, să fac un fel de comentariu vizual asupra limitelor fotografiei, asupra capacității acesteia de a documenta”, îmi povestește Florin Ghenade într-o discuție în Galeria Posibilă (www.posibila.ro), cea care găzduiește lucrările artistului fotograf și care este alături de el în proiect. „Am fotografiat mai întâi un arbore, am făcut fotografia ziua. Tot ce știam la ora aceea era că vreau să lucrez pe un format large, astfel încât detaliile să fie perfecte. A mai durat o vreme și am făcut mai multe probe, până am realizat că de fapt îmi doresc să scot copacul în evidență, și nu ceea ce se află în jurul lui, așa că am încercat să fac fotografiile noaptea, să pun copacul pe un fundal negru total. Am petrecut 3-4 luni căutând informații despre arbori, pe internet, în arhivele primăriilor. Și alte luni în care am căutat aparatura, logistica necesară, în care am făcut probe să îmi dau seama dacă am capacitatea tehnică de a realiza fotografiile așa cum mi le doresc eu. Și am înțeles că în final îmi doresc să documentez și să realize o arhivă de arbori cu poveste din întreaga țară”, îmi spune Florin, în timp ce eu privesc cu atenție tabloul din spatele nostru, o fotografie imensă a unui arbore de undeva de lângă Avrig (realizată cu un aparat din 1956).
„Fiecare dintre arborii pe care i-am fotografiat are o poveste”, zâmbește Florin, atunci când îl întreb dacă știe de unde e fiecare arbore fotografiat (circa 50 până acum). „Pentru că sunt legați de comunitățile în care există. M-a impresionat mult povestea salciei Lizucăi, din Dumbrava Minunată. Arborele a fost salvat și acum se află în curtea unei mănăstiri. Îmi aduc aminte cu drag de o întâmplare dintr-un sat de pe lângă Hanu Ancuței unde, lângă pom, am găsit seara, când ne-am întors să facem fotografia, un domn la costum, cu flori de liliac în mână, care venise se ne întâmpine. Sau povestea lui Stejărel, un stejar extrem de vechi, care căzuse pe marginea drumului, și totuși nimeni nu s-a gândit să îl taie, ci toată comunitatea de oameni din localitate încă avea referințe la el ca Stejărică, copacul pe care îl știm de când eram mici…”
Ce urmează pentru Florin Ghenade și proiectul său Arbori bătrâni (pagina de Facebook a proiectului https://www.facebook.com/arboribatrani/)? „În primul rând, o vizită în Deltă. Știu deja ce vreau să fotografiez acolo. Am reușit să strângem resursele necesare prin programul de crowdfunding pe www.crestemidei.ro, așa că spre să ajung la un număr de 80-90 de arbori fotografiați până la final. Circa 50 dintre ei aș vrea să facă parte dintr-o documentare, să facem o carte, cu poveștile lor, cu descrieri despre locul și comunitățile în care se găsesc. Apoi, va urma o serie de expoziții în care, pe lângă tablourile de mari dimensiuni, vor exista și celelalte elemente ale proiectului- video și audio, toată documentarea de la fiecare fotografie în parte”, încheie Florin Ghenade.