Undeva, într-o casă superbă din București, miile de flori și culori te cuceresc într-o clipită. Recunosc că am fost fascinată și zile întregi m-am gândit doar la acele camere pline cu lalele, hortensii, frezii si bujori, în culori pastel, perfecte pentru cadrul unei povești de vis. Da, am fost în vizită la Maison Dadoo.
„În 2008 am pornit această afacere. Mai bine spus, la început a fost Darius, fratele meu, pasionat de flori, care a vrut să își transforme pasiunea într-un job, și apoi într-un adevărat business. Și m-a convins și pe mine să iau parte la această aventură. Mai întâi am început în Sibiu, apoi în 2010 am venit în București. Darius era partea creativă, eu eram la început mai tehnic, mai orientat către business. Dar cred că, dacă ar fi să spun cum mi-am găsit pasiunea pentru flori, aș spune că pasiunea m-a găsit pe mine”, spune Alexandru, managerul Masion Dadoo. Și acei doi frați de la Maison Dadoo au reușit să cucerească și capitala.
„Am încercat mereu să avem altceva, să facem lucrurile diferit, să prezentăm florile și altfel decât în obișnuitele buchete, să propunem abordări mai puțin convenționale, să educăm clienții. Căci, până la urmă, și despre acest lucru este vorba”, subliniază Alexandru. „Dacă la început lucram mai mult sezonier, pe partea de nunți, botezuri, evenimente private, acum agenția noastră e una full-service, putem susține un eveniment de la început până la final, cu decoruri și aranjamente. Și acum lucrăm cu agenții de publicitate, firme, evenimente corporate.”
Și totuși, cum arată trendurile în materie de aranjamente florale, sunt curioasă eu. „Știi, noi încurajăm foarte mult creativitate aici, la Maison Dadoo. Nu îi spunem clientului că se poartă un trend sau altul, că anul acesta e mai bine să alegi trandafiri sau bujori. Trebuie ca lui să îi placă și să se potrivească cu evenimentul ales, cu starea lui de spirit, cu preferințele lui.”
Dar chiar și într-un business atât de simpatic, peripețiile nu întârzie să apară: de la îmbrăcarea unui mall, peste noapte, în mii de flori, cu doar 40 de oameni și mii de fire fragile, de la probleme cu transportul aranjamentelor pe un drum îngust într-o țară străină sau la aventuri cu tortul de mireasă….
„Dacă e vorba despre flori, peste 40% dintre florile pe care le folosim nu sunt cunoscute aici în România. Majoritatea le aducem din Olanda, acum avem și furnizori din Japonia. Am lucrat cam cu toate florile cunoscute, poate cu o singură excepție: floarea de frangipani, care nu poate fi transportată intactă.”
Sunt buchetele, aranjamentele și ele o formă de artă temporară, îl întreb pe Alexandru. Oare nu se risipește farmecul lor când florile se usucă? „Eu zic că nu”, îmi spune. „Pentru că noi lăsăm o amintire, un sentiment, o senzație unică. Poate că buchetul acele primit nu mai există, poate că peretele de flori pe lângă care ai trecut și de care te-ai minunat s-a uscat, dar amintirea lui și bucuria aceea a momentului în care le vezi vor dăinui în inima ta pentru totdeauna.”
CITEȘTE ȘI