Vlad Ivanov este unul dintre membrii juriului The Script Contest, un proiect care contribuie la dezvoltarea cinematografiei românești și a scenariilor promițătoare, fiind născut din nevoia scenariștilor de scurtmetraj din România de a avea mai multe programe culturale, proiecte educaționale și de dezvoltare, orientate către procesul creativ. Alături de Vlad Ivanov, din juriu mai fac parte Radu Stancu, producător, Fondator DeFilm și Cristina Haneș, regizor.
Vlad Ivanov, unul dintre cei mai titrați actori români, vorbește despre criteriul de selecție și de jurizare The Script Contest și despre felul în care și-a ales până acum rolurile care au devenit memorabile.
N-aș spune o sclipire, căutăm un scenariu puternic care are o poveste puternică, cu personaje complexe, un scenariu care, practic, să placă publicului. Timpul petrecut cu fiecare candidat va fi de două ore după ce vom citi scenariile și vom încerca să vedem ce-și dorește candidatul cu acest scenariu, l-aș întreba personal de ce a scris acest scenariu, ce vrea să spună cu această poveste și urmărim dacă personajele sunt puternice, dacă povestea stă în picioare. Ar trebui, practic, să ne convingă nu numai prin ceea ce a scris, ci și prin ceea ce a gândit înainte să scrie scenariul. Sigur că vom sta de vorbă despre structura scenariului, dar, dat fiind faptul că e vorba de un scenariu de scurt metraj, nu pot să spună povești foarte complexe, dar asta nu înseamnă că ele trebuie să fie simpliste. Pot să fie simple, dar puternice, cu personaje care au extrem de multă bogăție interioară.
Eu m-aș gândi la actorul potrivit la locul potrivit, pentru că sunt extrem de puțini actori care au o paletă foarte largă de mijloace de exprimare și care pot acoperi o plajă largă de personaje. Marea majoritate pot să facă bine anumite lucruri și cred că succesul unui film se datorează 50% castingului bine facut, cred că un regizor bun este atent să distribuie actorul potrivit în rolul potrivit.
Și invers, dacă un actor bun poate să salveze un scenariu prost – nu cred nici în lucrul ăsta. Adică un scenariu prost e un scenariu prost. Bine… n-aș fi atât de drastic, mă refer la un scenariu care nu spune nimic, care e fad, care nu are toate acele ingrediente care țin de forța scenariului și a filmului.
Vă vedem des în filmele lui Cristian Mungiu și în cele ale lui Corneliu Porumboiu, în care ați intrepretat roluri memorabile pentru cinematografia românească. Ei au scris rolurile avându-vă pe dv în minte? Cum e relația Vlad Ivanov – Porumboiu- Mungiu? Cum funcționați pe plan creativ cu ei?
Aș spune că un film memorabil se datorează unei echipe și, da, Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu sunt niște regizori foarte serioși și îi respect foarte tare, își scriu singuri scenariile și știu în amănunt ce vor să facă, vin pregătiți pe set, cel mai mult îmi place la ei că nu sunt niște regizori satrapi, în sensul că spun ”Fă ca mine!”, cer părerea actorului, discută în preproducție, căutăm firele interioare care să ne ducă la personaj, se întâmplă să spună ”Fă cum simți tu, cum crezi tu”, pentru că asta ar putea să deschidă o altă ușă. Când stai mereu și scrii și ești cu personajele în cap, uneori nu te mai poți detașa de ele și atunci ai nevoie de un feedback din partea unui om pe care tu îl girezi și pe care îl respecți ca profesionist.
Vlad Ivanov în ”La Gomera”, scris și regizat de Corneliu Porumboiu
Întrebați-i pe ei! (râde) Eu m-aș bucura foarte mult să lucrez cu ei oricând, pentru că sunt doi regizori care scriu povești extraordinare și stilul lor de a lucra cu actorul este unul extrem de frumos, iar pentru un actor e o bucurie să lucreze cu asemenea regizori.
În ultimii ani am devenit liber profesionist și asta mi-a dat șansa să-mi aleg personajele. O calitate pe care ar trebui s-o aibă un actor este onestitatea pe care trebuie s-o aibă față de sine însuși, să aibă capacitatea de a recunoaște personajele care i se potrivesc, pe care le poate interpreta. Cred că am ales bine până acum și nu tânjesc după alte personaje interpretate de alți colegi de-ai mei, alții le-au făcut foarte bine, bravo, sper ca pe viitor să fiu la fel de înțelept și să aleg la fel de bine personajele pe care le voi interpreta.
Vlad Ivanov și Diana Cavaliotti în filmul ”Capace”, scris și regizat de Sorin Marin
Mă gândesc la începuturile mele în actorie – mă fascineaza felul în care tinerii artiști se dăruiesc, pasiunea lor pentru ce fac și seriozitatea lor. Și în discuțiile pe care o să le am cu candidații la acest concurs, The Script Contest, – m-ar interesa și din punct de vedere uman, nu numai al profesiei – de ce scriu aceste povești, ce-i determină pe ei să pună pe pagina acea poveste, ce lume interioară îi mână să facă chestia asta. Mă fascineaza interiorul uman foarte tare, pentru că lucrez cu asta și întotdeauna poveștile umane mă tușează foarte tare și mă interesează, referitor la scenarii, felul cum spun povestea, cum creează personajele puternice și felul în care reușesc ei să plonjeze adânc în sufletul uman și să facă spectatorul curios de ceea ce se întâmplă acolo, adânc, înauntru.
Foto: Hepta