#WelcomeToMyStudio – „Bijuteria contemporană este una dintre stațiile la care m-am oprit”: interviu cu designerul Daniela Popa

O obsesie a lui Salvador Dalí asupra picturii lui Jean-François Milet s-a transformat în Angelus. O obsesie a designerei Daniela Popa pentru pictura lui Dalí a dus la o colecție de bijuterie contemporană cât se poate de senzațională. „Am interpretat o balanță între înțelesul denumirii picturilor și forma personajelor și astfel s-a născut prima piesă, cea care poartă numele de Angelus, cercei din argint cu sublinieri din aur și pietre verzi (smaralde). De aici, până la realizarea celorlalte piese, în a căror compoziție intră diverse aripi, a fost doar un pas”, explică designerul Daniela Popa. Am stat de vorbă cu tânărul designer de bijuterie contemporană despre artă și tehnică, despre trenduri în bijuterie, inspirație și proiecte pe care abia așteaptă să le finalizeze.

De ce bijuterie?

Bijuteria, generic vorbind, însumează esența Artei cu toate dimensiunile ei: pictura, sculptura și arhitectura. Dintre toate, arhitectura le cuprinde pe toate, iar bijuteria adusă la rang de artă devine „arhitectură miniaturală”. În crearea bijuteriilor, ca și în arhitectură, exceptând anumite reguli, nu există limite.

Cum a început povestea ta de iubire cu arta / cu bijuteria contemporană?

La început a fost mai mult curiozitate pentru partea tehnică, apoi, încet, încet, a apărut satisfacția perfecțiunii, care, la rândul ei s-a transformat în dependență de frumos. Arta mea a trecut prin toate fazele, evoluând și hrănindu-se din orice stil artistic acumulat. Bijuteria contemporană este una dintre stațiile la care m-am oprit, după lunga călătorie de-a lungul artei. Să vedem ce mai urmează.

Care a fost punctul de plecare de inspirație al colecției de acum? De ce?

Colecția se numeste „Angelus” și este inspirată din personajele reprezentate de Salvador Dalí, preluate din pictura lui Jean-François Millet. De ce Dalí? Pentru că modul și contextul în care reprezintă personajele îmi permite să jonglez cu texturile și formele, fără a răpi nimic din atitudinea personajelor și din mesajul transmis de ele.

Cât e artă, cât e inspirație, cât e tehnică într-o bijuterie contemporană?

Există un procent mare de tehnică în bijuteria contemporană, dar aceasta este supusă inspirației și se adaptează acesteia la moment. Cât despre artă, procentajul acesteia depinde de fiecare în parte, și, să nu uităm că nu știm niciodată unde începe și unde se termină arta.

De ce să alegem o bijuterie contemporană și nu o bijuterie obișnuită, de magazin?

Bijuteria contemporană înseamnă implicit o bijuterie exclusivistă. În aceasta apare, sau ar trebui să apară, amprenta și caracterul artistului reflectat asupra purtătorului. O bijuterie exclusivistă trebuie să scoată în evidență personalitatea purtătorului și să-i dea o distincție aparte.

Ce îți place din trendurile actuale în materie de accesorii? Ce urăști și ți-ai dori să dispară cât mai repede din trend?

De mulți ani trendurile sunt generoase, includ tot ce se poate, este loc pentru fiecare artist să se exprime și oricine își poate găsi accesoriul potrivit. Tocmai din această cauză urăsc uniformizarea, genul de idee că trebuie să porți ceva numai pentru că este scump și îți pune o etichetă, nu contează dacă ți se potrivește sau nu, ori că porți o piesă identică cu a altuia. Nu contest faptul că există piese iconice, dar puține sunt cele care au o certă valoare estetică sau artistică.

Imaginează-ți trei ocazii / trei ținute care ar trebui accesorizate cu bijuteriile tale… 

În primul rând vizualizez o ținută Dark, și asta nu neapărat că eu sunt o adeptă. Admir persoanele care se exprimă fără reticențe. O astfel de ținută reprezintă o stare de spirit și simpatizez uneori cu ea. În al doilea rând, o ținută în stilul anilor 60 cu tendințe space age. Aici mă regăsesc perfect. Opulența acestor ani în materie de accesorii este remarcabilă. Și în ultimul rând, să nu uităm little black dress. Aici avem permisiunea de a accesoriza ținuta în mod divers, în funcție de croială și de mood.

Ce urmează pentru tine anul acesta? Colecții, expoziții etc…

Este un an „mare”, în care am hotărât să renasc. După ce această colecție este încheiată – lucru care, probabil, nu se va întâmpla vreodată -, doresc să mă axez momentan pe bijuterii create în programe 3D. Această posibilitate a fost un cadou frumos pe care mi l-a făcut Facultatea de Arte și Design din Timișoara, împreună cu secția Design de Bijuterie și pe care doresc să îl fructific cât mai mult. Apoi urmează una sau două expoziții, din care una în cadrul asociației „Dialoguri Contemporane”, în Timișoara. Nu în ultimul rând o reamenajare a studioului.

Despre tine trebuie să știm…

Despre mine trebuie să știți că îmi place să trăiesc liber, fără constrângeri. Deci sunt o persoană care urăște dependențele de orice natură ar fie ele, în afară de dependența de frumos. Spiritul trebuie să fie liber pentru a putea evolua.

Artista Daniela Popa și colecția Angelus au fost prezente în premieră la AUTOR, singurul târg de bijuterie contemporană din Sud-Estul Europei. Un eveniment anual care aduce la un loc cei mai talentați designeri de bijuterii ai lumii, față-n față cu publicul curios, în fiecare primăvară, la București. 

Daniela Popa
Alina Aliman și Daniela Popa

Foto: mulțumim AUTOR, târg de bijuterie contemporană (www.dautor.ro