#WelcomeToMyStudio: Ciprian Istrate, pictor al privirilor

A'TOPIA Ciprian Istrate Galateca

A dat o lucrare porcilor, ca o replică dată celor care susțin că orice obiect adus într-o galerie se transformă, automat, într-o operă de artă. A pictat timp de 20 de ani fresce monumentale în biserici, apoi a schimbat altarele pe șevalete. Spune că ești cu adevărat liber atunci când nu aparții niciunui loc, când reușești să te detașezi de absolut orice. În galeria Galateca, eu am reușit să mă desprind cu greu de ochii enormelor portrete aproape grafice, ale pictorului Ciprian Istrate, din expoziția A’Topia. ,,Nu sunt un portretist, îmi place să cred că sunt un pictor al privirilor care nu mint”, spune artistul.

De ce A’Topia?

Atopia e o stare. A-topia te face să nu aparţii nimănui, niciunei epoci, niciunui sistem de gândire creat în prealabil de omenire, ci te poziţionează în prezent şi te face să gândeşti ,,acum”. ,,A-topos” înseamnă, de altfel, fără de loc în această lume. Prin urmare, te face să fii inclasabil în niște șabloane clasice.

De ce ai avut atât de multe portrete în această expoziție?

Portretele din expoziţie aduc trăiri noi, inexplicabile uneori. Prin privirile lor arată că au depăşit stările de agitație și experienţele unui război existent în interiorul sau în exteriorul lor. Nu sunt un portretist, îmi place să cred că sunt un pictor al privirilor, un pictor al acestor priviri care nu mint.

Ciprian Istrate Atopia Galateca

Când şi cum a început aventura ta în lumea artei?

Am început să pictez destul de târziu, la 21 de ani, dar de atunci nu m-am oprit din lucru. În anul 1991 am intrat într-o echipă de pictori care lucrau la o biserică din județul Neamţ, am pictat împreună, apoi au urmat altele şi altele, echipele s-au schimbat, timpul s-a scurs… Până acum cinci ani, când m-am oprit şi am trecut la pictură de şevalet. Lucrând 21 de ani pe schele şi în tehnici diferite, am reuşit să stăpânesc destul de bine desenul şi culoarea (cred că am făcut mii de portrete), astfel încât să nu mă sperie spaţiile mari, ba mai mult, chiar să-mi placă! Cu cât mai generos un perete, cu atât mai bine! După cum puteţi vedea în expoziţia de la Galateca, lucrările sunt pe pânze mari, acesta fiind suportul pe care mă exprim.

Cel mai greu moment de până acum, profesional vorbind, care a fost?

Momentul cel mai greu a fost atunci când am lucrat singur o biserică. De la făcutul frescei, udatul peretelui, aşezarea acesteia pe perete în două straturi, desenul, sclivisirea cu mistria şi apoi pictura efectivă… Lucram de dimineaţă şi până noaptea târziu, fără să vorbesc cu nimeni, iar singurele cuvinte pe care le rosteam erau acelea pe care le spuneam atunci când câteva bătrâne îmi aduceau de mâncare. A fost o muncă titanică, dar a fost vorba, pe de altă parte, și de trăiri interioare, transformări…

Ciprian Istrate Atopia galeria Galateca

Ai dat o lucrare porcilor. Ce a vrut să însemne acest gest? O revoltă?

A fost un performance. Am dat acea lucrare porcilor dintr-o fermă ca replică dată celor care au afirmat că ,,arta a murit” și că ,,orice obiect adus într-o galerie devine obiect de artă”. Am vrut doar să subliniez prin acest gest că orice lucrare scoasă dintr-o galerie şi dusă, în cazul de faţă, înaintea porcilor, rămâne tot o lucrare de artă. Tabloul cu pricina poate fi văzut în expoziţia de la Galateca, el urmând să facă parte dintr-un viitor proiect.

De ce mai avem nevoie de artă în viaţa noastră?

Este, pur și simplu, nevoie de artă! Și ea e un mod de exprimare al tuturor actorilor, muzicienilor, pictorilor.

Ciprian Istrate Atopia
Unde au ajuns tablourile tale?

Tablourile au ajuns în multe ţări, dar cel mai important este că au ajuns la persoane care au rezonat cu munca mea, cu vibraţia transmisă de ele. Este plăcut să vezi oamenii care participă la vernisaj că vin şi-mi spun ,,această lucrare-mi place!.. sau aceasta!”. Îmi place să spun că fiecare tablou are pregătit cuiul în care va sta.

Ce expoziţii pregăteşti? De unde îţi poate cumpără cineva lucrările?

Acum fac schiţele pentru pictura unui zid de peste 100 de metri pătraţi, pictură la care vor participa copii cu dizabilităţi locomotorii şi copii din mediul rural. Gândesc şi o viitoare expoziţie legată de Centenar.

Expoziția A’TOPIA semnată Ciprian Istrate poate fi văzută în perioada 13 iulie – 3 septembrie 2017, la galeria GALATECA, www.galateca.ro.

Ciprian Istrate
Ciprian Istrate

READ ALSO:

VIDEO – Welcome to My Studio: fotograful Florin Ghenade