Când inițial pleci de la produse cosmetice naturale, nu e de mirare că ajungi să vrei să lucrezi, și pentru colecțiile de haine, cu materiale cât mai naturale. Mima Sorocean și Nușa Froicu, fondatoarele brandului Mimush (www.mimush.ro), spun că ideea unor haine din in, cu croieli lejere, a venit după ce s-au îndrăgostit de textura țesăturilor și după ce, în clădirea numită (culmea!) MODA, „ascultam sunetele mașinilor de cusut când treceam pe lângă ateliere, până când au devenit contagioase”. Am stat de vorbă cu fondatoarele brandului Mimush despre țesături, despre efort și inspirație și despre planuri de viitor care să includă cât mai multe piese din in.
De ce doar haine din in?
Pentru că pur și simplu ne place acest material foarte mult. Ne place cum arată, cum se simte pe piele, cum se poartă (călcat sau șifonat), cum se întreține și cum se înmoaie la fiecare spălare. E răcoros vara și călduros iarna, nu se electrizează, nu este alergenic. E natural și prietenos.
Dacă hainele Mimush are avea voce, cam care ar fi povestea pe care ar spune-o despre începuturile brandului?
Inițial ne-am dorit să coasem câteva articole pentru noi personal, dar când am primit mostrele, ne-am dat seama că vrem să lucrăm mai mult cu el, să facem și pentru alții. Inul acesta este atât de frumos, e moale, e fin, curge. Iar culorile te îmbie.
Care a fost prima piesă cu eticheta Mimush – vă mai amintiți? Cum arăta, încotro a plecat?
Hainele sunt lucrate în serie mică, nu sunt unicate. Primul model este bluza cu tiv dublu și mânecă trei-sferturi, bleu-vernil.
Când v-ați apucat apucat de această afacere, știai ceva despre croitorie, despre haine? Care e backgroundul vostru?
Eu mai puțin (spune Mima). Nușa a avut o secție de croitorie în trecut și știa multe despre partea tehnică, cum se realizează tiparele, lucratul în serie, pe lângă aspectul estetic. Eu am venit cu modelele pe care le-am conturat și le-am finalizat împreună. Dorindu-ne un design simplu, a fost foarte ușor să găsim punctele comune. Eu am o diplomă de Arte Vizuale obținută în Canada, iar Nușa deține experiența menționată, astfel că lucrurile pentru noi s-au îmbinat foarte firesc și bine.
Cât la sută e inspirație, cât la sută e transpirație și efort tehnic într-o colecție de haine?
Cred că pentru noi cel mai greu a fost să găsim pe cineva care să ne lucreze efectiv modelele în stil vechi și să o facă bine și responsabil. Avem un maistru croitor care ne face tiparele pe carton și o echipă la croitorie. Intervenim și noi printre ei, atunci e cazul să modificăm tiparele sau să găsim soluții la încadrări și croit. Cât despre inspirație, avem destulă. Nu urmăm trenduri vestimentare, vrem ca hainele să aibă un design simplu și practic, dar în linii moderne. Pe mine personal mă inspiră foarte multe, de la design-ul industrial până la cel de produs și încerc să fiu la curent cu ce se întâmplă în țară și în afară. Spre exemplu, am descoperit nu demult un studio de design textil din Amsterdam, Mae Engelgeer, care mi-a plăcut foarte mult, atât ca idee de start-up cât și ce creează.
Care a fost cea mai simpatică întâmplare de care ați avut parte de când ați început această afacere?
Împreună deținem brand-ul Trio Verde, axat pe produse naturale cosmetice, din care s-a desprins de altfel și MIMUSH. Sediul se află într-o clădire din Suceava care se numește MODA, dar ne-a luat 6 ani să ne dăm seama că nu e întâmplător. Clădirea exista și înainte de ’89 sub aceeași denumire, acum este preluată de o cooperație care are aici câteva secții de croitorie. În tot acest timp, ascultam sunetele mașinilor de cusut când treceam pe lângă ateliere, până când au devenit contagioase.
Care a fost cea mai vândută piesă? Dar una despre care voi ați crezut că o să aibă mare succes, dar nu prea s-a cerut?
Site-ul a fost finalizat acum două săptămâni, nu putem face încă un raport, dar săptămâna trecută am avut o comandă de 12 piese catre o agenție de publicitate din Bucuresti. O să ne dăm seama peste câteva luni, probabil, ce a plăcut mai mult și ce a plăcut mai puțin.
Cât de des vă purtați voi creațiile și care e acea piesă pe care ați păstra-o doar pentru voi?
Pentru noi am păstrat toate prototipurile. Asta înseamnă că fiecare din noi deține câte o piesă din fiecare model. Și le purtăm mai tot timpul (zâmbește).
V-ar plăcea să faci o colecție care să includă…
O colecție pentru casă, adică așternuturi, perdele, perne decorative, fețe de mese etc. Nușa, spre exemplu, are în tocul de la ochelari o batistă din in, și spune că e extraordinară pentru șters ochelarii. 🙂 Cum spuneam, e un material atât de plăcut, încât putem face aproape orice din el.
Foto: mimush.ro
CITEȘTE ȘI:
#WelcomeToMyStudio: despre genți făcute cu multă pasiune, cu Laura Olaru