#WelcomeToMyStudio: Lemnia, cele mai frumoase genți din lemn

Lemnia geanta

Am văzut gențile Lemnia pentru prima dată la un târg de design. Le-am deschis, le-am pus pe umăr, le-am confundat la început cu niște casete de bijuterii. Și, într-un final, mi s-a părut extraordinar că un material mai dur, precum lemnul (și poate nu atât de obișnuit în industria accesoriilor la modă) poate fi transformat în atâtea feluri, dând naștere unor genți care de care mai simpatice. Pentru că am vrut să aflu cât de ușor (sau de greu) este să obții un produs fashionable din lemn, dar în același timp practic și un pic… neobișnuit, am stat de vorbă cu Răzvan Chelu, co-fondatorul atelierului Lemnia. (articol publicat în 17 august 2017)

UPDATE : din 10 iunie până pe 7 iulie găsim gențile Lemnia la A LIST DESIGNERS BOUTIQUE. în BUCUREȘTI Mall.

Partener: PANTENE. 

De ce genţi din lemn? 

Lemnia reprezintă „locul” în care s-a întâlnit pasiunea mea pentru design cu pasiunea tatălui meu pentru arta prelucrării lemnului. Am absolvit Facultatea de Arhitectură, iar în anul al IV-lea am avut ocazia de a locui şi studia în Lisabona, un oraş cu o cultură şi o vibraţie absolut încântătoare. Plimbându-mă pe străzile oraşului am descoperit, în vitrina unui magazin, o geantă realizată din bucăţi de oglindă, în care se reflecta raftul din lemn pe care era aşezată aceasta. Acesta a fost momentul când, văzând textura lemnului pe suprafaţă unei genţi, mi-a venit ideea pentru Lemnia.

Care a fost prima geantă pe care ați realizat-o şi cum arăta? 

Întors acasă din Lisabona, oraşul de inspiraţie pentru mine, am realizat prima geantă Lemnia, pentru care am folosit doar materialele pe care le-am avut în atelier – lemn de stejar şi o bucată din piele maro, iar rezultatul a fost surprinzător de bun, astfel că, fără să dorim iniţial să realizăm şi să comercializăm genţi, au început să apară primele comenzi.

Ştiaţi ceva despre fashion, despre genţi, când v-aţi apucat de acest proiect? 

În timpul anilor petrecuţi ca student pe băncile Universităţii de Arhitectură, am luat contact cu multe alte ramuri ale designului, printre care designul de produs sau de modă.

De câte zile este nevoie pentru a produce, de la zero, o astfel de geantă? 

Genţile Lemnia sunt produse de serie mică, pentru care alocăm timp pentru definirea conceptului şi realizarea schiţelor; ulterior producem unul sau mai multe prototipuri, iar ultima parte este realizarea propriu-zisă a genţilor. Tot acest proces se poate desfăşura în aproximativ una-două luni, dacă ne referim la o colecţie nouă.

De unde provine lemnul? Cu ce alte materiale îl combinaţi? 

Lemnul pe care îl folosim provine atât din România, cât şi de pe tărâmuri îndepărtate, şi aici mă gândesc la esenţele exotice, precum cea de abanos. Vom păstra mereu ideea de bază, cea a realizării genţilor din lemn şi piele, însă explorăm şi alte asocieri de materiale şi texturi, iar recent am lansat genţile din lemn cu clapete din denim sau din plută.

Cam câte genţi de acest tip se vând într-o lună? 

Consider că suntem într-un stadiu al business-ului în care mai mult decât numărul unităţilor vândute într-o lună contează numărul „ţărilor cucerite” într-un an, numărul clientelor care se întorc la noi după ce deja au făcut prima achiziţie, dar și numărul persoanelor care, din proprie iniţiativă, devin ambasadori ai brandului nostru. Şi pot spune că toate aceste numere sunt în creştere constantă, de când am început acest proiect.

Cât de mult sunt personalizate genţile? Aţi avut şi cereri neobişnuite pentru vreun model? 

Suntem mereu deschişi către ideile clientelor noastre, care pot alege esenţa şi culoarea lemnului, materialul şi culoarea clapetei (piele, plută, denim), precum şi forma genţii. Iar vis-a-vis de aşa numitele „cereri neobişnuite”, cred că simplul fapt că realizăm obiecte care nu îşi găsesc locul pe raftul genţilor „obişnuite” face din genţile Lemnia niște produse aparte.

În ce ţări îndepărtate au ajuns genţile Lemnia? 

Aceasta este una dintre acele întrebări care, pentru un brand creat şi dezvoltat din pasiune, emoţionează de fiecare dată. După trei ani de activitate, genţile Lemnia sunt purtate şi apreciate în majoritatea ţărilor din Europa, dar şi în America sau Hong Kong.

Care a fost cel mai fericit moment de când aţi început acest proiect? 

Într-un timp relativ scurt, povestea noastră a ajuns să fie cunoscută şi apreciată la nivel internaţional, iar cel mai fericit moment a fost acela când o geantă Lemnia a fost expusă în Muzeul Genţilor din Amsterdam, cel mai mare din lume de acest gen, alături de branduri celebre, în secţiunea upcoming designers.

Ce urmează pentru Atelier Lemnia? 

În curând vom deschide uşile noului studio din Bucureşti – un spaţiu creativ şi flexibil, dedicat celor care sunt curioşi cum ia naştere un obiect Lemnia, dar şi celor care vor să achiziţioneze genţile noastre. În plus, lucrăm la extinderea reţelei de magazine partenere din străinătate, prin participarea la expoziţii şi evenimente internaţionale. Pe pagina noastră de Facebook (https://www.facebook.com/LEMNIA/ ) ţinem la curent iubitoarele de modă şi design cu tot ce se întâmplă nou în povestea Lemnia.

De unde pot fi cumpărate genţile Lemnia şi cât costă? 

Pe site-ul nostru www.atelierlemnia.com pot fi descoperite şi comandate genţile Lemnia, iar preţurile încep de la 159 lei pentru portofele şi 359 lei pentru genţi.

Răzvan Chelu, co-fondator Lemnia
Răzvan Chelu, co-fondator Lemnia

Foto: www.atelierlemnia.com

CITEȘTE ȘI:

VIDEO – Welcome to My Studio: Simina Filat