O știm pe Dana Rogoz, actrița, de pe micile ecrane. Și de la teatru. O știm pe Dana Rogoz, bloggerul de fashion, din fotografiile minunate cu ținute simpatice și din poveștile din călătorii extraordinare peste mări și țări. De data aceasta însă o să o cunoaștem pe Dana Rogoz designerul (chiar dacă ea spune că ar numi Moon un proiect mai mult decât un brand). Așa că am întrebat-o când și cum a apărut ideea acelor plicuri atât de cool, cu fețe pe care să le potrivim în funcție de dispoziție (sau ocazie) și a tricourilor cu emoticoane (tot detașabile), cu care poți să spui tuturor celor din jur, fără nici un cuvânt… cam care e starea ta de spirit pentru moment.
Nu uitați: produsele Dana Rogoz se găsesc, între 15 aprilie și 12 mai, în pop-up store-ul A List Designers Boutique, în București Mall. Vă așteptăm la cumpărături!
Așadar, Dana, de ce Moon?
Moon pentru că m-am gândit prima dată cum să fac aceste plicuri atunci când eram… in my honeymoon. Dar și pentru că mi-a plăcut această idee a de a schimba fața plicurilor în fiecare zi, așa cum se schimbă și fazele lunii. Până la urmă, noi, femeile, avem mai multe stări: într-o zi putem să fim mai vesele, în altă zi melancolice sau mai jucăușe. Și, cumva, geanta cu mai multe fețe satisfăcea această nevoie a noastră, de a fi altfel în fiecare zi. Practic, denumirea de Moon vine și de la fețele detașabile (fazele lunii), dar și de la honeymoon. Și de aceea, de altfel, și rulota a devenit așa, parte din sufletul acestui proiect, pentru că ideea mi-a venit într-o rulotă, lansarea site-ului am făcut-o într-o rulotă iar primul pop-up store a fost cu… o rulotă.
Care au fost cele 3 momente importante din proiectul acesta?
În primul rând, cel mai important a fost acel moment în care ideea pe care o avusesem a prins contur. A fost un proces foarte lung acela de a găsi oamenii cu care să lucrez. Și, momentul în care am avut în brațe prima geantă, cu fața oglindă, așa cum am visat-o eu, a fost un moment de maximă fericire! Apoi am început timid,; m-am gândit că o să fie o geantă, care o să aibă semnătura mea, nu mă gândeam neapărat la o afacere. Am zis la început pur și simplu că o să fac un număr de genți și, dacă nu o să se vândă, am să fac cadou prietenelor mele genți, ani la rând. Desigur, după aceea am văzut că produsul e iubit. Și cred că întâlnirea cu cele care apreciau geanta, cu cele care au cumpărat-o, a fost iarăși un moment important. Iar un alt moment a fost cel în care alții au crezut în produsul meu și l-au transmis mai departe fără să conteze că eu, Dana Rogoz, exist undeva în spatele proiectului. Și aici au fost mai mulți oameni – unul dintre ei era CEO-ul unei brand de accesorii mari, care întâmplător a văzut produsul Moon într-o vizită în România (cu ocazia lansării într-un magazin), l-a cumpărat pe loc și a vrut să-mi ofere un job. În Portugalia. 🙂 I-am explicat că eu de fapt fac altceva și că nu pot să mă angajez, dar aprecierea lui sinceră a contat foarte mult pentru mine. Că produsul a fost apreciat pentru ceea ce este, nu pentru că e al actriței sau al bloggeriței Dana Rogoz.
Ce știai, efectiv, despre genți, despre planuri de business și procesul de producție atunci când ai început afacerea?
După UNATC și SNSPA eu am făcut un an de fashion marketing (cursuri organizate prin CODECS și MOD’SPÉ Paris). Deci, cumva, să spunem că toate informațiile pe care le-am primit mi-au structurat mai bine mintea – una e să ai o idee creativă, alta e să știi care e target-ul tău, să faci un business plan. Și am făcut, de-a lungul acelui an, o mulțime de planuri de business pentru branduri fictive, ca temă, dar, culmea, pentru al meau n-am luat-o așa. Că nu l-am văzut ca pe un business inițial – pur și simplu mi se păruse o idee care trebuia pusă în practică. Dar am știut foarte bine cui mă adresez și chiar dacă nu am stat cu planul în față, toate lucrurile pe care le-am învățat m-au ajutat foarte mult.
Unde a ajuns cel mai departe un plic făcut de tine?
Au fost oameni care au crezut în idee și le-a plăcut produsul; așa că acesta și-a luat zborul și a ajuns în magazine din Belgia, în SUA. Și chiar fetele care îmi purtau geanta, de drag îmi trimiteau poze din vacanțele lor sau din destinații exotice unde purtau plicul Moon și îmi povesteau ce reacții stârnea plicul cu oglindă.
Te-ai bucurat mult să îți vezi produsul fotografiat și iubit…
Știi, cu oamenii din acest proiect am ținut legătura foarte îndeaproape. Și mi-a plăcut această interacțiune. Spre exemplu, prin lumânările cu răvaș, un produs Moon a ajuns să fie parte din momentele foarte importante din viața celor care le dăruiau sau primeau. S-au transmis mesaje de genul “Sunt însărcinată!” Sau “Vreți să fiți nașii noștri?” Sau “E băiat!” – lucruri extrem de importante din viețile unor oameni. În aceeași notă, și tricourile cu fețe detașabile și emoticoane au fost purtate de către unii oameni la nuntă, la cununia civilă – intrau cu sad faces și după ce spuneau “Da” își puneau un smiley face pe tricou. E foarte flatant că oamenii integrează produsul tău într-o poveste personală.
Care a fost piesa bestseller?
Plicul de bază vine cu oglindă. Dar fața detașabilă cea mai iubită dintre toate a fost cea cu înghețate.
Ai avut cereri speciale de fețe de plic? Cereri speciale de emoticoane?
Am avut, da, au fost oameni care au vrut un mesaj pentru un eveniment, alții care au vrut să aibă cifre și litere care să se schimbe. Și ideile de noi fețe au venit și dinspre cumpărători – m-au întrebat când fac fețe de plic în anumite culori sau cu anumite desene.
Cum a apărut ideea tricourilor cu fețe… interschimbabile?
După gențile cu fețe schimbabile și lumânări au apărut tricourile. Cumva, Moon a evoluat așa, ca un loc în care poți găsi produse originale, cu o idee care te poate surprinde. Practic, eu n-am avut niciodată presiunea unor colecții sezoniere, a unor lucruri care trebuie lansate într-un anumit fel. Produsele Moon au spus și spun o poveste. Una care surprinde. Iar mesajul acesta a mers mai departe, și către tricouri.
Ce-ți place, ce-ți displace din streetstyle-ul românesc?
Îmi place că există mai mult curaj și că oamenii nu se mai tem să încerce lucruri noi; în urmă cu ceva ani era o aventură să porți o pălărie pe stradă. Și cred că la minusuri aș trece că uneori se văd mult prea multe ținute la fel pe stradă; poate că n-ar trebui să urmăm trendurile ad literam și să copiem ținutele pe care le vedem unu la unu. Să fim mai creativi!
Plicuri, hanoroace, tricouri, parfum… What is next?
Va fi un nou model de geantă. Nu pot să spun acum mai multe.
Ce vei avea special în pop-up sore, la A List Designers Boutique, în București Mall?
Pe lângă modelele clasice, în negru, nude, roșu, alb, argintiu, vor exista plicuri dintr-o piele specială, în culori în ediție limitată (cu print floral, geometric). Vor exista pe rafturi și hanoracele și tricourile, dar și parfumul Moon.
Unde găsim piesele semnate Moon?
În perioada 15 aprilie până pe 12 mai la A List Designers Boutique în București Mall (https://bucurestimall.ro) și pe www.moonbydanarogoz.ro.
Fotografii: arhiva personală