Să mulțumești o întreagă echipă de fashionista poate fi greu, dacă ești un brand la început de drum. Dar nimic nu pare mai greu de încântat ca un public a cărui preocupare e joaca. Da, să fii pe placul copiilor – aceasta a fost provocarea pe care și-a asumat-o Irina Neacșu, designerul și fondatorul brandului NININA, o mămică pentru care joaca cu hainele simpatice pentru cei mici s-a transformat într-un business serios.
De ce hăinuțe pentru copii? Când și cum a luat naștere brandul NININA?
În 2014, printre altele, eram o tânără mămică în căutare de haine cool pentru băiețelul ei. În căutările mele, am observat încă de la început că nu prea există produse românești pentru cei mici. Am zis atunci: ce ar fi dacă aș face eu hăinuțele astea schimbând puțin abordarea? Și în scurt timp am creionat ideea brand-ului NININA.
Ce știai despre acest tip de business, despre haine în general atunci când te-ai apucat de afacere?
La început, o piață virgină în modă pentru copii mi s-a părut o oportunitate extraordinară, mai ales că am făcut totul cu mare pasiune și chef de schimbare de mentalități în ceea ce privește estetica modei pentru copii. Eu, fiind de altă profesie, nu știam nimic concret despre cum să conduci un business. Am plecat la drum cu o idee, atât, și m-am bazat pe faptul că trebuie să iasă dacă voi crede suficient în ea. Încă mai cred acest lucru, dar între timp încerc deopotrivă să îmi dezvolt și abilitățile de antreprenor.
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru hainele pe care le faci pentru copii?
Primim complimente des și asta mă bucură nespus, în scris sau direct, la târgurile la care participăm. Însă cele mai încântătoare și năstrușnice vin de la copii. Mămicile ne spun adesea spre exemplu că: unii copii cer numai hăinuțele NININA sau că nu vor să le dea jos nici pentru somn etc.
Care este cel mai dificil lucru atunci când creezi haine pentru copii?
Cred că acesta ar fi vânzarea lor, pe o piață care încă preferă marii retaileri și care abia începe să dezvolte apetit pentru creativii locali în ceea ce privește moda pentru copii. Un lucru este sigur, copiii cresc repede și nimeni nu vrea să dea mulți bani pe haine care nu vor mai fi purtate peste un an. Dar NININA încearcă să ofere alternative pentru acest consumerism: multe haine neutre de gen, croite lejer și care datorită aspectului ușor vintage vor arată și mai bine după o perioada de purtare. Culorile folosite de noi sunt ușor de asortat, simplitatea hăinuțelor devine cu atât mai versatilă, calitatea materialelor îți poate limita numărul achizițiilor, și așa mai departe.
Câte haine probezi cu cei mici/ câte idei vin de la cei mici?
Multe dintre idei vin direct de la copiii din jur, băiețelul meu în special sau fetițele prietenilor noștri. Este foarte ușor să creezi haine cu funcționalitate, când ai în jur numai inspirație. 😊 NININA pariază pe simplitate, minimalism cald cu un twist vintage.
Cel mai simpatic shooting pentru produsele voastre s-a desfășurat cam așa…
Toate shooting-urile noastre sunt simpatice, unii copii au crescut odată cu brandul și este absolut încântător să compari imagini cu ei. Cred că cel mai amuzant este când simți interacțiunea dintre copii, cum intră în rol sau cum își caută anumite atitudini potrivite. Sunt frumoși, haioși și dezinvolți și, contrar tuturor așteptărilor (pentru că multă lume mă întreabă) nu fac casting ci am o lista lungă de așteptare cu cei care își doresc să participe și toți sunt copiii prietenilor mei. 😊
Cum alegi un moodbard pentru haine de copii?
Ca și proces, cu nimic diferit de orice alt moodboard probabil. Însă un moodboard NININA, sinestezic abordat să zicem, nu doar vizual, cred că ar avea armonizate imaginea florilor de bumbac și a culorilor pastelate dar și a câtorva tonuri mai țări, mirosul laptelui cu orez și scorțișoară, gustul cireșelor, pe o compoziție Ludovico Eniaudi.
Ți s-a întâmplat vreodată să faci niște haine despre care tu să crezi că sunt super simpatice, dar copiilor să nu le placă? Ce ai făcut?
La un moment dat, băiețelul meu a refuzat cu înverșunare să poarte o salopetă NININA, argumentând că nu îi place să poarte salopetă în general. Însă feedback-ul a fost atât de bun din partea celorlalți și atât de cerut este în continuare acest produs care și mie îmi place foarte mult, că nu am putut să o excludem din colecție pe baza feedback-ului unui singur client nemulțumit. 😊. În altă ordine de idei, folosesc părerile celor din jur și ale cumpărătorilor, atunci când le primesc, ca resursă pentru colecțîi viitoare. Însă nu fac rabat de la ceea ce consider AND-ul brandului și mesajul din spatele produsului. Tocmai de aceea suntem un brand de nișă, pentru că nu ne adresăm tuturor, ci doar celor care rezonează cu valorile noastre, cu estetica noastră.
Cu ce fel de materiale lucrezi? Cum le alegi?
Povestea materialelor este una foarte importantă, pentru că materialul dictează flexibilitatea, durabilitatea și parte din estetica produselor, așa încât am căutat o vreme până am găsit țesături care să se alinieze perfect stilului nostru. Din fericire, am găsit chiar țesături românești de foarte bună calitate, deci NININA este 100% românesc, începând cu țesătura, designul și finalizând cu producția.
Ce urmează pentru brandul NININA?
Chiar acum urmează o delicioasă colecție de primăvară-vară 2018.
Găsim produsele NININA în…
Magazinul nostru online: www.ninina.ro, precum și la târgurile la care participăm din când în când și pe care de fiecare dată le anunțăm pe pagina noastră de FB.
Foto: www.ninina.ro