Iubește motivele tradiționale mai mult ca orice, și crede cu tărie că ia noastră cea cu flori și cusături minunate ar trebui să se transforme într-un brand de țară. Iubește moda de când era copil și scotocea prin cuferele cu fote, ștergare și catrințe și și-ar dori ca fiecare garderobă să adăpostească măcar o piesă care să poarte motivele tradiționale românești. Am stat de vorbă cu Izabela Măndoiu (www.izabelamandoiu.com) despre tradiții, despre modă și despre proiecte îndrăznețe. (articol publicat în decembrie 2017)
UPDATE: din 10 iunie până pe 7 iulie 2019 produsele Izabela Măndoiu vor fi la A LIST DESIGNERS BOUTIQUE în București Mall.
Partener: PANTENE.
Cum a început povestea ta de dragoste cu moda?
A fost odată ca niciodată o fetiță al cărei cufăr cu jucării era lada de zestre a mamei ei. Acolo, magia căpăta sens și semnele tradiționale cusute pe țesături erau îndemnul spre creativitate, joc și joacă. Fotele, iile, ștergarele cu motive, toate erau material pentru o nouă etalare în oglindă și teatralizare.
Odată ajunsă la maturitate, Izabela a intrat în câmpul muncii și, pentru că simțea că trebuie să compenseze responsabilitățile zilnice cu o pasiune, a început să facă hăinuțe cu aplicații tradiționale, pe care le vindea online. Altfel spus, sunt creator de piese vestimentare încă din anul 2008, ceea ce însumează 9 ani de activitate și o viață de când sunt îndrăgostită de simbolistica tradițională.
De ce ai ales să faci haine cu motive tradiționale?
Portul popular stă la baza culturii românești, iar viața la sat, printre tradiții, reprezintă contextul copilăriei mele. Motivele tradiționale mi-au servit drept sursă de inspirație, deci a fost natural să folosesc aplicații tradiționale pe creații, întrucât, la momentul de start, nu puteam susține producția de creații cusute manual, de la zero.
Alegerea făcută este validată în prezent și de studiul național realizat in-house, conform căruia, fără a avea un context dat sau un dress-code impus, 78% dintre respondente (1.000 la număr) ar alege o creație cu motive tradiționale în detrimentul unui design simplist. Acest lucru validează cercetarea și decretează că motivele tradiționale conferă motive de fericire româncelor.
Ce știai despre afaceri atunci când ai început acest brand? Care a fost cea mai mare provocare pentru tine?
Am lucrat pentru o companie de construcții și am acumulat informații prețioase despre ce înseamnă administrarea unui business. La acel moment în care am început era vorba doar despre o pasiune, nu am privit inițiativa ca pe o afacere. Voiam să ajut femeile de la sate să vândă la oraș iile pe care le aveau. Cu timpul, am observat că există o cerere pe piață, am renunțat la fostul job și am deschis un atelier de creație. Cea mai mare provocare este, și în prezent, mâna de lucru. Femeile cu care lucrez au o vârstă înaintată, iar tineri care să învețe să coasă de mână nu prea avem.
Care a fost colecția ta pe care ai iubit-o cel mai mult? De ce?
Colecția cea mai dragă sufletului meu este Motive de Fericire, pentru că include multe creații cusute manual de către femeile colaboratoare de la sate și pentru că este prima colecție pe care am prezentat-o internațional, la Pure London; acolo, stiliștii au inclus piese din colecție pentru un catwalk Oriental Futures, în care au stilizat creații tradiționale românești cu câteva elemente orientale. Lucrul acesta m-a bucurat nespus, pentru că simbolurile tradiționale nu trebuie să reprezinte o nișă vestimentară, ci un statement de design, care aduce cu sine un cumul de tradiție, cultură, valori.
Îți mai amintești cum arăta prima piesă care a plecat din atelierul tău?
Îmi amintesc cu melancolie primul moment de creație pentru primul produs; a fost, așa cum spun versurile lui Arghezi, „Orele și-au împletit/Firul lor cu firul mare”.
Da, prima piesă vestimentară din 2008 a fost o rochie din jerseu, de culoare roz. Prima creație realizată în atelierul inaugurat în 2014, odată cu rebranding-ul, a fost o rochie cu ie, solicitată și de către mirese, pe care o realizăm și astăzi, însă de fiecare dată cu model diferit de cusături manuale. Mă bucură că sunt femei care văd rochiile cu ie drept o variantă potrivită pentru nunta lor, la fel cum mă bucură să văd femei moderne care integrează catrința în ținutele lor de zi cu zi, peste pantalon, jeanși sau rochie.
Care a fost moodboardul pentru cea mai recentă colecție semnată Izabela Mandoiu?
Colecția de iarnă este inundată de alb, de accesorii cusute manual care redau puțin din strălucirea zăpezii. Fulgii de nea, omătul alb, steluțele se regăsesc în moodboard-ul meu. Și am realizat rochii de catifea de mătase albă, năframe cu fulgi de nea reprezentați de motive tradiționale lucrate din macrame.
De ce ar trebui să avem în garderobă o piesă cu motive tradiționale românești?
Creațiile vestimentare cu motive tradiționale românești sunt atemporale, reprezintă acele item-uri cu care nu dai niciodată greș, pe care le poți stiliza cu o piesă uni, neutră, pe care să o valorifici într-un mod genial. Noi creăm nu doar ii, piese cu aplicații tradiționale sau cu broderii, dar și catrințe, care pot fi accesoriul perfect pentru a da un nou look unei ținute mai vechi din garderobă, fie că vorbim de pantalon, rochie sau fustă. Consider că piesele inspirate din portul popular sunt comoara vestimentară de transmis din mamă în fiică.
Ce urmează pentru brandul tău?
Dacă pe 24 iunie am făcut iei un legământ de dăinuire, prin care promiteam solemn că ia va fi în centrul creațiilor mele, pe 1 decembrie am spus povestea iei contemporane, pentru a arăta că noi creăm iile de la zero, cu femei din Argeș și nu numai. În aceste sens, am realizat o expoziție de fotografie și creații tradiționale unicat la Hotel Phoenicia, deschisă publicului larg în luna decembrie. Urmează un vis măreț, care reprezintă un interes comun al iubitorilor de ii: de a decreta IA – brand-ul național oficial. Vrem să ne alăturăm proiectului, pentru că doar uniți vom reuși să convingem autoritățile și să transformăm în realitate acest vis. Țara și-a făcut brand-ing, dar nu a cercetat ce iubește românul mai mult și mai mult. Dacă ar fi făcut-o, ar fi aflat că ia are puteri magice: unește românii în cuget și-n simțiri, întocmai cum îndemna Andrei Mureșanu. Știm că există o inițiativă în acest sens, care aparține unui membru din comunitatea La Blouse Roumaine, avocat Monica Bota Moisin (care deţine şi dreptul de autor pentru iniţiativa şi propunerea construcţiei juridice de brand de ţară) și vrem să ne aducem aportul pentru această direcție comună.
Unde găsim produsele tale?
Shop-ul virual este casa noastră din online, www.izabelamandoiu.com, în care invităm fiecare internaut iubitor de frumos, pe care îl vom întâmpina și cu articolele din secțiunea „Blog”, unde comunicăm toată activitatea noastră. Căsuța noastră fizică este pe Theodor Speranția, nr. 100. (Produsele Izabelei se găsesc și la târgurile Half is Free și Crazy Christmas).
Despre Izabela Măndoiu trebuie să știm…
…că înseamnă atât persoana Ramona Izabela, cât și brand-ul Izabela Măndoiu, care promovează povești țesute cu valori. Ramona Izabela este o visătoare, care se bucură ca un copil de o cafea bună și o ciocolată, de o discuție constructivă și o îmbrățișare caldă. Izabela Măndoiu luptă contra curentului producțiilor în serie și crede cu stăruință că producția românească poate fi un business sustenabil dacă educăm publicul în această direcție.
Foto: www.izabelamandoiu.com