Sunt ultimele zile din Les films de Cannes à Bucarest 2018 și deja s-a conturat lista noastră de favorite, între care se numără Everybody Knows, de Asghar Farhadi, The Man Who Killed Don Quixote, de Terry Gilliam, One Day, filmul Zsofiei Szilagyi, care a luat și Premiul FIPRESCI (Premiul criticilor de film), și Distanța dintre mine și mine, un minunat portret al Ninei Cassian, în regia Monei Nicoară.
Mai sunt câteva pe lista noastră de must-see (despre care am povestit și aici), așa că vom profita de acest weekend să recuperăm tot. În special la Ziua de Aur de la Les films (duminică, 28 octombrie), o tradiție a festivalului și o ocazie pentru spectatori să urmărească cele trei mari câștigătoare de la Festivalul de la Berlin, Festivalul de la Cannes și Festivalul de la Veneția, cele mai mari trei competiții cinematografice din Europa.
Ursul de Aur la Berlin – Touch Me Not
Am văzut Touch Me Not în vară, la TIFF, unde am stat de vorbă și cu regizoarea Adina Pintilie. E un film greu, intens, care inevitabil te face să îți pui niște întrebări și să-ți faci o autoanaliză. La granița fluidă dintre realitate și ficțiune, Touch Me Not, debutul în lungmetraj al Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur și al premiului pentru cel mai bun debut la Berlin, vorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine. Protagoniștii – Laura, Tomas şi Christian – pornesc astfel într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare și înfruntare a tabuurilor. Filmul va fi proiectat duminică, 28 octombrie, la Cinema PRO, iar în cinematografele din țară va fi din 2 februarie.
Palme d’Or la Cannes – Shoplifters
Filmul lui Hirokazu Kore-Eda, un veteran al Festivalului de la Cannes, care a avut mai multe titluri nominalizate la Palme d’Or, este primul pentru care Kore-Eda primește acest trofeu. Pelicula este povestea unei familii de hoți mărunți, infractori care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor. Iar lucrurile se schimbă radical în viața lor. Filmul va fi proiectat duminică, 28 octombrie, la Cinema Elvire Popesco.
Leul de Aur la Veneția – Roma
Considerat cel mai bun film al lui Alfonso Cuáron de la Y Tu Mamá También încoace, Roma este o poveste inspirată de viața regizorului, mai exact, de femeia care l-a crescut și urmărește parcursul unei tinere, Cleo (Yalitza Aparicio), care lucrează în casa unei familii (chiar familia regizorului) din clasa de mijloc, în cartierul Roma din Ciudad de México al anilor ‘70. Cuáron a încercat să ofere cât mai multă autenticitate acestei povești și chiar a căutat să refacă decorul cu piese de mobilier din casa lui de atunci, dar și să folosească actori care să semene cât mai bine cu personajele reale. Filmul a câștigat Leul de Aur la Festivalul de la Veneția de anul acesta și are șanse mari să devină propunerea Mexicului la Oscarurile de anul viitor. Roma va fi proiecta duminică, 28 octombrie, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City.
Covorul roșu de la Cannes, fotografii de Samina Seyed – la Cinema PRO
Morelia în imagini, fotografii de Cristian Mungiu – la Apollo 111, HUB-ul festivalului
Behind the scenes Lucian Pintilie – la Cinema Muzeul Țăranului și apoi la Cinemateca Union.
Sâmbătă 27 octombrie, 10:30, Cinema PRO – MANAGING TALENTS, programul care își propune să intermedieze întâlnirea dintre actori români și unii dintre cei mai prestigioși agenți de casting sau de reprezentare din lume.
Tot sâmbătă, 27 octombrie, va fi întâlnirea Les Films de Cannes à Bucarest cu Festivalul Național de Teatru, partener în cadrul Omagiului Lucian Pintilie.
Omagiul Pintilie continuă la Cinemateca Union, de la ora 20:30, cu filmul Niki Ardelean, colonel în rezervă, în prezența actorilor Dorina Chiriac, Andreea Bibiri și Șerban Pavlu, iar duminică se vor vedea, unul după altul, filmele:După-amiaza unui torționar și Tertium non datur, în prezența actorilor Ioana Ana Macaria, Coca Bloos și Șerban Pavlu.
Duminică, 28 octombrie, Cinema Elvire Popesco, 11.00 – DEVELOPMENT LABS, o discuție informativă despre cele mai eficiente laboratoare de dezvoltare de proiecte cinematografice.
Sâmbătă și duminică sunt ultimele ocazii din cadrul festivalului de a parcurge experiența primului lungmetraj filmat în totalitate 3D. My Life Rehearsed in One Leg va fi proiectat în prezența regizorului, de la orele 12:00 și 14:00, la CINETic.
Foto: outnow.ch